Vérhígítók alkalmazása segítheti a koronavírusos betegek gyógyulását
A vérhígító gyógyszerek segíthetnek megmenteni a legsúlyosabb állapotú koronavírus-fertőzött betegeket – írja a Webbeteg.hu egy amerikai kutatás eredményeit ismertető cikkében.

A New York-i Mount Sinai kórház orvosi csapatának felfedezése segíthet megoldást találni a test minden részében kialakuló vérrögök megelőzésére, amelyek komplikációkat okozhatnak a koronavírus kezelésében. Dr. Valentin Fuster, a Mount Sinai kórház kardiológiai főorvosa kollégáival együtt több mint 2 700 beteg esetét vizsgálta a koronavírus-járvánnyal erősen sújtott New Yorkban található Mount Sinai kórházban. Márciustól kezdve néhány beteg véralvadásgátló kezelést kezdett kapni az orvosok egyedi, betegágy mellett hozott döntései alapján.

A csapat szisztematikusan megvizsgálta, hogy jelentett-e különbséget a véralvadásgátló adása. Az eredmények szerint különösképpen a lélegeztetőgépen lévő betegek esetében volt szignifikáns a hatás: a vérhígítót kapó, lélegeztetőgépen lévő betegek 29%-a halt meg, azzal szemben, hogy azon betegek 63%-a halt meg, akik lélegeztetőgépen voltak, de nem kaptak vérhígítót – írja a Webbeteg.hu.

„Arra a következtetésre jutottunk, hogy a szisztémás véralvadásgátlók alkalmazása összefüggésbe hozható a kórházban kezelt COVID-19 betegség jobb kimenetelével” – írták a jelentésükben, melyet az Amerikai Kardiológus Társaság Lapjában (JACC-ban) publikáltak. A kutatók nem találtak arra utaló jelet, hogy a vérhígítót kapó betegek esetében szignifikánsan nagyobb valószínűséggel alakult volna ki vérzés, ami ezen gyógyszerek alkalmazásának egyik kockázata.

Különböző betegek különböző dózisokban kaptak eltérő vérhígító gyógyszereket, emiatt fontos rendszerezetten tanulmányozni, mely gyógyszer és dózis kombináció működik a legjobban, mondta Fuster.

További részletek a Webbeteg.hu cikkében.

Forrás: WEBBeteg.hu
Kelt: 2020-05-11