Már gyógyszertárakban is forgalmazhatóak az FFP-maszkok
A Magyar Közlöny múlt csütörtöki számában megjelent a gyógyszertárban forgalmazható, valamint kötelezően készletben tartandó termékekről szóló 2/2008. (I. 8.) EüM rendelet módosításáról szóló Emmi-rendelet.

Eszterint a gyógyszertárakban is forgalmazható ezentúl az egyéni védőeszköznek minősülő FFP1, FFP2 és FFP3 szűrőosztályú légzésvédő a veszélyhelyzet időtartama alatt – írja az Infostart.hu.

A rendelet kihirdetése napján, május 8-án vált hatályossá. Az Infostart.hu cikke emlékeztet: a rendelet által érintett maszkok védenek leginkább a koronavírus-fertőzéstől, az egészségügyi dolgozók légzésvédelmének biztosítására legalább FFP2, FFP3 szűrőosztályú légzésvédőt alkalmaznak. Ezek sem jelentenek azonban 100 százalékos védelmet, a feladatuk az, hogy szűrőikkel a szervezet számára elfogadható, azt nem károsító szintre csökkentsék a bejutó kórokozók számát. Rontja továbbá a hatásfokot az alászívás, vagyis amikor szűretlen levegő áramlik be az arc és a maszk találkozásánál.

Az intézkedésről beszámolt Müller Cecília országos tisztifőorvos is az operatív törzs tájékoztatóján. Korábban arról is beszélt, hogy ezeket a maszkokat csak egészségesek hordhatják, betegek nem.

A hatályos magyar szabályozás szerint a veszélyhelyzet idején mindenki köteles maszkkal, kendővel vagy más, erre alkalmas eszközzel száját-orrát fedni, ha tömegközlekedésen utazik vagy vásárol.

A vonatkozó rendelet szövege az alábbi címen olvasható.

Forrás: infostart.hu
Kelt: 2020-05-11