KSH: 38 százalékkal nőttek a gyógyszer- és gyógyászati termékeladások márciusban
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint márciusban az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak forgalma meredeken emelkedett, míg minden más jellegű üzletben stagnált vagy zuhant a forgalom – írja a hvg.hu.

A Központi Statisztikai Hivatal közzétette a kiskereskedelem márciusi adatait, amelyekről a hvg.hu számolt be. A lap az adatok értelmezéséhez hozzáteszi: a hónap első napjaiban tartott a felvásárlási láz a kijárási tilalom bevezetésétől félve (februárban minden korábbi rekordot meg is döntött a forgalom, pedig csak a hónap utolsó pár napjában volt bolti roham), majd március közepén veszélyhelyzetet hirdetett a kormány a járvány miatt.

Így márciusban a kiskereskedelmi üzletek forgalma 3,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Ez a szám nem tűnik kiugrónak, de egészen más a helyzet, ha a részleteire lebontjuk:

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom hatalmasat nőtt, 12,7 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 15, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 4,8 százalékkal lett nagyobb.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma gyakorlatilag stagnált, alig 0,5 százalékkal nőtt. Növekedtek az eladások a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (38 százalék), valamint az iparcikk jellegű vegyes üzletekben (0,9 százalék). A forgalom volumene csökkent a textil-, ruházati és lábbeli- (–51 százalék), a használtcikk- (–26 százalék), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (–14 százalék), valamint a bútor-, műszakicikk-üzletekben (–9,3 százalék).

További részletek a hvg.hu cikkében.

Forrás: hvg.hu
Kelt: 2020-05-07