Az EU gyorsított eljárásban engedélyezné a Remdesivir használatát

Az Európai Unió gyorsított eljárásban vizsgálja a Remdesivir nevű szer használatának engedélyezését a koronavírussal fertőzött betegek gyógyítására – írja az Index.hu az MTI nyomán.

A svéd gyógyszerengedélyezési hatóságának járványügyi munkatársa, Charlotta Bergqvist a TV4 svéd televíziós csatornának elmondta, hogy a Remdesivir bevezetéséről a döntés néhány napon belül megszülethet – írja az Index.hu.

Az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyelete (FDA) szombaton engedélyezte a remdesivir használatát azon koronavírus-fertőzöttek gyógyítására, akiknek az állapota kifejezetten súlyos. A hét elején Abe Sindzó japán kormányfő is bejelentette, hogy a Remdesivirt várhatóan jóváhagyják a vírus okozta Covid-19 betegség ellen.

A gyógyszert az amerikai Gilead Sciences vállalat fejlesztette ki az ebola lehetséges ellenszereként. A The New England Journal of Medicine című tekintélyes orvosi folyóirat egy nemrég közzétett tanulmánya szerint a Remdesivir alkalmazása hozzávetőleg 70 százalékban hatékony, de komoly mellékhatásai lehetnek, például a vesére nézve. A gyógyszert jelenleg rengeteg kutatásban tesztelik, az első eredmények nem voltak meggyőzőek, ennek ellenére egyre több ország jelenti be, hogy megkezdi a gyógyszer alkalmazását a betegség kezelésére.

Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének főigazgatója a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Magyarország az elsők között vesz részt, Lengyelországgal közösen, a Remdesivir intravénásan adható gyógyszer kipróbálásában, a klinikai vizsgálatok most kezdődnek a Szent László kórházban.

Forrás: index.hu/MTI
Kelt: 2020-05-06