Engedélyezték a Remdesivir használatát az Egyesült Államokban
Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) engedélyezte a Remdesivir nevű szer használatát az új típusú koronavírus okozta betegség gyógyítására – jelentette be Donald Trump amerikai elnök pénteken este a Fehér Házban.

Az elnök mellett jelen volt az FDA vezetője, Stephen Hahn, a Remdesivirt kikísérletező kaliforniai laboratórium, a Gilead Sciences elnök-vezérigazgatója, Daniel O Day és Mike Pence amerikai alelnök. Trump közölte: az FDA arra adta meg az engedélyt, hogy az orvosok sürgős esetekben és súlyos betegeket kezelhessenek Remdesivirrel. Daniel O Day rögtön másfélmillió ampullát ajánlott fel a szövetségi kormányzatnak, illetve a kórházaknak.

Stephen Hahn úgy fogalmazott: a Remdesivir ugyan kísérleti vírusellenes gyógyszer, de több az előnye, mint mellékhatásai egészségi hátránya, ezért döntöttek a bevezetés engedélyezéséről, de csakis kórházi alkalmazásra. Hahn jelentős klinikai eredménynek minősítette a szer kifejlesztését. Mike Pence alelnök közölte: a másfélmillió ampulla Remdesivirt hétfőn kezdik szétosztani a kórházak között. A gyógyszert intravénás injekcióban, tíz napon keresztül naponta adják be a betegeknek. Az eddigi klinikai kísérletek tanúsága szerint legalább négy nappal megrövidíti a betegség lefolyását – írja az MTI.

Az Index.hu cikke hozzáteszi: a döntést egy múlt szerdán publikált tanulmányra alapozzák, ami szerint a gyógyszer lerövidítette a betegség lefolyását a súlyos betegeknél. Ez az engedély csak átmeneti és korlátozott, nem egy teljes FDA engedély, ami azt jelenti, hogy a Remdesivir csak indokolt esetben alkalmazható, és nem minden páciensnél – írja a lap.

A Gilead által kifejlesztett gyógyszerrel kapcsolatos ellentmondásos kísérleti eredményekről itt és itt írtunk korábban.

Forrás: MTI/index.hu
Kelt: 2020-05-04