Receptkötelessé vált több ibuprofén-tartalmú gyógyszer
A korábbi hatósági bejelentésnek megfelelően péntektől csak receptre kapható számos láz- és fájdalomcsillapításra használt gyógyszer. A 600 és 800 milligrammnál nagyobb ibuproféntartalommal, valamint a 300 milligrammnál magasabb dexibuproféntartalommal rendelkező tablettákra vonatkozik a receptkötelezettség május 1-től – írja a Napi.hu az Országos Gyógyszerészeti- és Élelmezés-egészségügyi Intézetre (OGYÉI) hivatkozva.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) azért tette receptkötelessé az eddig vény nélkül kapható gyógyszereket, mert a fájdalom- és lázcsillapítóként használt ibuprofén esetében a biztonságos dózis naponta 1200 milligramm, a reumatikus betegségekre való dexibuprofénnél pedig 600 milligramm, ezt a szintet pedig a tablettákat szedők könnyen túlléphetik a korlátozás nélkül – írja a Napi.hu.

A hatóság korábban publikált összefoglalója szerint a nem szteroid gyulladáscsökkentők közé tartozó ibuproféntartalmú készítményeket világszerte több évtizede forgalmazzák fájdalom- és lázcsillapítóként, valamint megfázás kezelésére. Magyarországon is népszerűek: az ilyen hatóanyagú gyógyszerekből évente 2,5-3 millió doboz fogy.

Ugyanakkor a nem szteroid gyulladáscsökkentőkről – így az ibuprofénről – már 2006-ban kiderült, hogy a szedésük fokozza az artériás thrombotikus események, például a szívinfarktus vagy a stroke kockázatát. Az Európai Bizottság megrendelésére készült egy független tanulmány is, amelyben a szakemberek arra jutottak, hogy az ibupfrofén napi 2400 milligrammnál magasabb dózisban fokozza a trombózisos betegségek kockázatát. Egy 2016-os, közel 30 ezer beteg adatainak elemzéséből készült dániai vizsgálatból pedig az derült ki, hogy az ibuprofént rövid ideig használók esetében megnövekedett a szívmegállás kockázata. Emiatt Dániában csak a 200 milligrammos ibuproféntartalmú tabletták érhetőek el vény nélkül.

A kutatások továbbá tisztázták: a dexibuproféntartalmú gyógyszereknél is fennáll a kockázata, hogy a betegek túllépik a biztonságos napi dózist.

A receptkötelezettség összesen tíz készítményt érint, több tucat tablettát viszont nem. A hatóság közölte: több mint negyven, 200 és 400 mg ibuprofent tartalmazó gyógyszer továbbra is recept nélkül is elérhető, így ezentúl sem kell orvoshoz mennie annak, aki kis-közepes fájdalmára vagy lázára ibuprofent akar szedni. A péntektől receptköteles gyógyszerek listája az OGYÉI honlapján megtalálható.

Forrás: napi.hu/OGYÉI
Kelt: 2020-05-04