Szegedi gyógyszertárak: A fokozott gyógyszerhiány megszűnt
A Délmagyar című szegedi lapnak nyilatkozó helyi gyógyszerészek szerint a márciusban tapasztalható gyógyszerfelvásárlási láz mostanra alábbhagyott, ezzel együtt pedig a vitaminok és a nátha elleni szerek sem számítanak már hiánycikknek. A tartós hiánycikkek elérhetőségét azonban nem befolyásolta a járvány – írja a Délmagyar.

Nagy Ildikó, a Szegedi Kálvin téri Pingvin Patika vezetője a lapnak úgy nyilatkozott, hogy a márciusban jellemző felvásárlási láz mostanra mérséklődött:

– A fokozott gyógyszerhiány is megszűnt. Más kérdés, hogy már hónapok óta vannak olyan gyógyszerek, amik járványtól függetlenül hiánycikkek, ezek száma nem csökkent azóta sem, sőt, kis mértékben nőtt. Ezek a gyógyszerek más és más betegségekre vannak, közülük csak nagyon kevés hozható összefüggésbe a járvánnyal – mondta a gyógyszerész a Délmagyarnak.

Nagy Ildikó kérdésünkre arról is beszámolt, hogy vásárlóik a szokásos gyógyszereiken kívül vitaminokat, fájdalom- és lázcsillapítókat, köhögéscsillapítókat is nagy mennyiségben kértek.

– Ez főként a járvány kezdetén volt jellemző, így ezek is hiánycikkekké váltak átmenetileg. Ez azóta megszűnt. A legkülönbözőbb fajta vitaminok és a nátha elleni szerek ismét kaphatók – részletezte.

A lap szintén megemlíti, hogy a koronavírus-járványnak köszönhetően az e-receptek népszerűsége is jelentősen megugrott.

Forrás: delmagyar.hu
Kelt: 2020-04-27