Egy újabb tanulmány szerint nem hatásos a Remdesivir a koronavírus ellen
Egy, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) honlapján véletlenül publikált tanulmány szerint a Gilead fejlesztés alatt álló koronavírus-gyógyszere nem hat a koronavírus ellen, egyeseknél pedig súlyos mellékhatásokat okoz – írta meg a Guardian és a Financial Times. Az eredményekről a 444.hu is beszámolt.

A kutatás keretében 237 beteget vizsgáltak, akik közül 158 betegnek adták be a Remdesivir gyógyszert, majd összehasonlították az állapotukat a többi 79 beteggel. A 158 Remdesivirrel kezelt páciens állapota nem csak, hogy nem javult, de többüknél mellékhatásokat is okozott a gyógyszer szedése. 18 betegnél le kellett állítani a kezelést emiatt – írja a 444.hu a Financial Times cikke alapján.

A WHO szóvivője a Guardian-nek azt nyilatkozta, hogy a tanulmány egy kézirat volt, amely még szakmai véleményezés (peer review) alatt áll, és egy hiba miatt került fel a szervezet honlapjára. Miután ez kiderült, azonnal eltávolították. A WHO csak a szakmai bírálat után alakítja majd ki az álláspontját – idézte Tarik Jasarevic WHO-szóvivőt a Guardian.

A Gilead kérdéses készítményét eredetileg az ebola kezelésére fejlesztették ki, ugyanakkor alkalmazása nem hozta meg a várt sikert Afrikában. A mostani fejleményekre reagálva a Gilead bejelentette: szerintük a kevés résztvevő miatt nem lehet statisztikailag megalapozott következtetéseket levonni belőle. Azt is hozzátették, hogy azoknál a betegeknél, akiket a fertőzés elején kezdtek kezelni a gyógyszerrel, igenis voltak pozitív hatásai a Remdesivirnek.

Érdemes megjegyezni, hogy a cég részvényárfolyamai rendkívül érzékenyen reagálnak a Remdesivirrel kapcsolatos hírekre: korábban egy olyan, általunk is megírt hír emelte az egekbe az árfolyamot, amely ennél kevesebb, 123 páciens kezelése alapján vont le pozitív következtetéseket. A WHO által véletlenül közölt újabb eredmények hatására a Gilead-részvények ára meredek zuhanásba kezdett.

Korábbi nyilatkozatában Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője is komolya reményeket fűzött a szer magyarországi alkalmazásához. Ahogy fogalmazott: „Az újfajta koronavírus elleni készítmények közül egy olyan van, ami bizonyítottan hatásos, ez a Remdesivir nevű készítmény. Ez már a fázis 3 vizsgálatokban van, ami azt jelenti, hogy nagy számú betegeken próbálják ki a világon” – idézte Szlávik nyilatkozatát a Portfolio.hu.

Ez a készítmény nemsokára Magyarországon is elérhetővé válik azoknak a betegek számára, akiknek súlyos, esetleg életveszélyes az állapotuk. A gyógyszer egy része az immunrendszer erősítésével hat, másik részük a vírus közvetlen elpusztításával, ez az újfajta készítmény pedig direkt vírusellenes hatékonysággal rendelkezik – fejtette ki. Gyakorlatilag már a fertőzés középső stádiumában hatékony lehet – fűzte hozzá.

Forrás: 444.hu/portfolio.hu
Kelt: 2020-04-24