Koronavírus-járvány – patikai körkép 2. rész
2020. március 28.–április 11. A kijárási korlátozás első időszaka

A jelenlegi járványhelyzetben új terheket rónak ránk a változások, a betegellátás érdekeit szem előtt tartva, gyorsan kell alkalmazkodnunk az adott szituációhoz. Másodszor kértük a kollégák segítségét abban, hogy írják meg tapasztalataikat, milyen változást hozott gyógyszertáruk életében a kijárási korlátozás első időszaka. Köszönjük a feltett kérdésekre érkezett részletes válaszokat, ezekből készült az alábbi összeállítás.

A kijárási korlátozás előtti időszakhoz képest változtak-e a vásárlói szokások? Főleg milyen készítményeket vásárolnak (gyógyszer, OTC, vitaminok, fertőtlenítők, szájmaszk, gumikesztyű stb.)?

A vásárlói szokások egy kissé változtak a Húsvét előtti időszakban. Nincs már pánik, ezért a betegek csak ritkán kérik az összes, felhőben található gyógyszerüket. Ennek ellenére gyakran előfordul, hogy minden felesleges dolgot kiváltanak, mert a hozzátartozó nem ismeri a beteg gyógyszereit, utóbbi pedig nem tudja, hogy az orvos mit tett fel a felhőbe. Sokszor olyan, régen használt gyógyszereket is felír az orvos, amelyeket már nem használ a beteg. Igyekszünk elmagyarázni, hogy konzultáljanak akár az orvossal, akár velünk a felírt és az aktuálisan szedett gyógyszerekről.
(Pest megye)

Általában több havi gyógyszert váltanak ki.
(Pest megye)

A vásárlók egy kicsit pánikolósabbak, mindenképpen el akarták vinni a háromhavi gyógyszerüket, de ellátási érdekből és a szállítási limitek miatt csak egyhónapnyi mennyiséget adtunk ki nekik.
(Csongrád megye)

Az e-recept fogalma új a betegek számára. Eddig helyben mindig volt felírási igazolás, a tájékoztatás ellenére a betegek azt hiszik, csak a nevüket kell mondaniuk, nem hozzák a TAJ-számukat, ami újabb sorban állást eredményez.
(Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)

A betegek vásárlási szokásai a rengeteg hiánycikk miatt változtak meg. A szokásos gyógyszeradagjaik mellett az utóbbi időben főleg és leginkább a szájmaszkot, kesztyűt és fertőtlenítőket keresik. Mivel jó ideig nem tudtunk adni, ezért az volt tapasztalható, hogy a beteg járta a város patikáit, hátha sikerül valahol valamit beszereznie. Amikor osztani kellett a maszkot, fertőtlenítőt, kesztyűt, hogy több családnak is jusson, akkor egy héten legalább háromszor érkezett az az idős ember, akinek otthon kellett volna maradnia. Az OTC már kevésbé frekventált, viszont a C- és D-vitamin (olcsótól a drágáig) bármilyen mennyiségben elfogy.
(Veszprém megye)

Néhány napon keresztül a forgalom átmeneti csökkenését tapasztaltuk. Az új hónap kezdetével azonban ismét megélénkült a forgalom. A fizetések, nyugdíjak kézhezvétele után jött a szokásos hó eleji dömping, amit az ünnep közeledte is jelentősen befolyásolt. Főleg a Húsvét előtti néhány nap volt különösen megterhelő. Most már lényegesen kevesebben váltják ki három hónapra előre a gyógyszereiket. Kirívó esetek azért természetesen előfordulnak.
(Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

Az előző időszak kiugróan nagy forgalma után úgy látom, hogy egy normál hó véginél valamivel alacsonyabb forgalom tért vissza. Az OTC- és vitamin-kereslet jelentősen csökkent, már mindenki beszerezte a szükségesnek tartott készítményeket. A többhavi gyógyszerkiváltás még gyakori. A szájmaszk-ellátás rendeződni látszik, de az ára sok érdeklődőt elriaszt. Az előző napokban kézfertőtlenítőt is be tudtunk szerezni, a vizsgálókesztyű-ellátás viszont még nem rendeződött.
(Komárom-Esztergom megye)

Továbbra is népszerűek a különböző fájdalom- és lázcsillapítók (elsősorban a paracetamol-tartalmúak), valamint a kézfertőtlenítő és a már kapható szájmaszkok (még drágán is). Gumikesztyűt is nagyon sokan szeretnének, de azt sajnos nem tudunk adni (egyelőre csak annyi van, ami nekünk elég). Immunerősítőt inkább már csak pótlásnak vesznek.
(Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

Kézfertőtlenítő szereket keresnek; talán már mondhatom, hogy ezek közül mindig beszerezhető valami valamelyik nagykertől. Szájmaszkot is keresnek, ebből is egy kis kihagyás után újra tudom teljesíteni az igényeket, viszont a csillagos egekbe ugrott az egyszer használatos maszkok ára. Van FFP2 szájmaszkom is, ennek az áráról már nem is beszélek...
(Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)

Mennyire tartják be a betegek a megelőzésre irányuló szabályokat (kijárási korlátozás, várakozás közbeni távolság stb.)?

A szabályok betartása meglepően jól alakul, bár a 9-12 óra közötti idősáv néha még okoz értetlenkedést.
(Komárom-Esztergom megye)

Az első pár napot leszámítva nálunk beállt a rend. Érdekes módon inkább az idősebb generáció az, aki értetlenkedik, és próbálja feszegetni a határait. Az első napok után egyre többen jönnek kesztyűben és maszkban. A távolságot az első perctől kezdve megtartják, várakoznak a patika előtt.
(Budapest)

Amilyen szabálykövetők voltak az emberek az első két hétben, annyira megváltozott a hozzáállásuk az utóbbi időszakban. Főleg a kijárási korlátozás betartása ütközik nehézségekbe, még itt, vidéken is. Az időseket nehéz otthon tartani, valamilyen indok mindig van, amiért útra kell kelniük, és nem csak 9-12 óra között. Pedig már az élelmiszerboltok előtt is rendőr vagy polgárőr áll, és ellenőrzi az életkort. De most már nemcsak az idősek, hanem a többi korosztály is nehezen alkalmazkodik a szabályokhoz. Nem érzik közvetlenül a bőrükön a veszélyt, a társadalmi és szociológiai okokról nem is beszélve.
(Pest megye)

Sajnos sok nagyon idős, 80 éves beteg jön 9-12 óra között. A gyógyszerkiadás zárt ajtó mellett, ügyeleti ablakon keresztül történik, a járdán nyugodtan, türelmesen várakoznak, betartva a megfelelő távolságot.
(Budapest)

Többnyire betartották a kívánatos távolságot, és csak egyesével jöttek be az officinába. Előfordult egy-két beszólás, amikor a korra vonatkozó előírást kértük számon a betegektől.
(Csongrád megye)

A kijárási korlátozással kapcsolatban mindkét korosztály részéről jelentős problémák vannak. Rendszeresen megpróbálnak nyomós indokot felhozni a kilengésre (például hogy most jöttek az orvostól). Sokaknak az is új információ, hogy ez a korlátozás a patikákra is vonatkozik! Négy település lakosait összehasonlítva, teljesen változó a magatartás a távolságtartást illetően. Egyre többen hordanak maszkot és kesztyűt, valamint használják a bejáratnál kihelyezett kézfertőtlenítőt.
(Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

A kijárási korlátozás sajnos sokak számára nem volt érthető. A távolság tartása viszont igen. Sokszor úgy kellett becsalogatni a kinti sorból a betegeket.
(Veszprém megye)

Mennyire türelmesek a vásárlók?

Többnyire türelmesek. Türelmetlen emberek is vannak, de ez máskor is előfordul, ehhez nem kell, hogy kijárási korlátozás legyen érvényben.
(Komárom-Esztergom megye)

Általában türelmesek.
(Budapest)

A türelem is fogyatkozik. Vitatkozni ugyan nem szoktak, sem tolakodni, de érződik, hogy némelyik beteg a legszívesebben durranna.
(Pest megye)

Meglepő türelemmel vártak az emberek a sorukra, fegyelmezettebbek voltak, mint amire számítottunk.
(Csongrád megye)

Zárt ajtók mellett dolgozunk, így nem halljuk az esetleges zúgolódást, de mindenütt sor áll, hiába megy át valaki a másik patikába.
(Pest megye)

A türelmük meglehetősen változó. Alapvetően egyre kevésbé türelmesek, de ez nyilván személyiség- és helyzetfüggő.
(Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

Még azt mondhatom, türelmesek, bár egy esetben majdnem verekedésre került sor az officinában. Szerencsétlenségünkre pont két vehemens férfi szólalkozott össze, de a gyorsaságunk megmentette a helyzetet.
(Veszprém megye)

Mennyire problémamentes a nagykereskedőkkel való kapcsolattartás, a rendelt áruk érkezése?

A nagykereskedelem helyzete is kezd rendeződni, mind a nagyobb, mind a kisebb partnerek esetében. A hiánycikkek száma még magas.
(Komárom-Esztergom megye)

Most már jó a helyzet. A március 16-tól körülbelül egy hétig tartó időszakot viszont szeretném elfelejteni! Jelenleg, amit rendelek, megkapom, kivéve azt, ami hiánycikk, és ebből sajnos megint egyre több van.
(Budapest)

A nagykereskedők nagyjából visszaálltak az eredeti szállítási rendre. A dobozkorlát külön kihívást jelent. A hiánycikkek száma nem jelentősebb, mint a járvány előtt.
(Pest megye)

Előfordult, hogy az áru az egyik nagykereskedőtől csak három nap alatt érkezett meg. A dobozszám-korlátozás csökkent, jobb az ellátás, hiánycikkek persze vannak. 96 százalékos alkoholt ritkán kapunk.
(Budapest)

A nagykereskedőknél megszűnt a korábbi, egy héten át fennálló akadály. Folyamatosan jön a gyógyszer.
(Pest megye)

A nagykerekkel sok probléma volt a dobozszám-limitáció miatt. Bizony nagyon oda kellett figyelni, hogy ha csökkentett mennyiségben is, de megkapjuk az alapvető gyógyszereket. Körülbelül két hétig nem tudtunk táplálék-kiegészítőket, kötszereket és egyéb termékeket rendelni, mert nem fért bele a limitbe (napi 62 doboz!!!). A gyógyszerek beérkezésével nem volt probléma, időben megkaptuk a rendelt készítményeket.
(Csongrád megye)

Azzal, hogy a nagykerek már mindenből csepegtetnek egy keveset, és tudjuk emelni a limitet, valószínűleg nyugodtabbak lesznek a betegek, és mi is. Ahogy ránk, úgy a nagykerekre is iszonyú teher nehezedett. Márciusban úgy volt másfélszeres forgalmunk, hogy a hónap közepétől csökkentett nyitva tartással üzemeltünk. Ez nyilván nem egyedi példa, és ezt nehezen tudták követni a nagykerek. Viszont ebben a helyzetben is dicséretes volt a segítőkészségük. Nem rajtuk múlt, ha nem sikerült minden igényt kielégíteni. Sajnálatos azonban, hogy sok „cég” ráharapott a hiányokra, és olyan feltételeket szabott (bizonytalan ár, nagyon magas rendelési limit), ami nehezen volt vállalható.
(Veszprém megye)

Hogyan bírja, és áll helyt a gyógyszerész és az asszisztencia ebben a nehéz helyzetben?

A kollégák helytállása továbbra is példás. A négynapos ünnepet viszont már mindenki nagyon várta.
(Komárom-Esztergom megye)

Nálunk jól vannak a kollégák, könnyített munkaköröket hoztam létre, a nyolcórások is kizárólag hatórás műszakokban dolgoznak, anyagi veszteség nélkül.
(Budapest)

Hogy hogyan bírjuk? Mostanra beállt a rend. Mivel nem sokan vagyunk, ezért ugyanolyan munkarendben dolgozunk, mint a járvány előtt. Nálunk elvben nincs fertőzött, úgyhogy egyelőre béke van és nyugalom.
(Pest megye)

A gyógyszertárban ózonos fertőtlenítést végeztettem. A patika dolgozói zárt ajtó mellett, ablakon keresztül expediálnak, plexi van felszerelve a nyitott ablakra. Azért döntöttem így, mert a kollégák félnek, hogy megfertőződnek a vírustól. Nem engedem tömegközlekedési eszközön a munkába járást, mindenki saját autóval érkezik. Nagyon sokat dolgoznak, fáradtak. A személyi jogos gyógyszerész 66 évesen is minden nap bemegy dolgozni.
(Budapest)

Le a kalappal minden kolléganőm előtt!
(Pest megye)

Köszönettel tartozom a dolgozóknak, mert mindenki zokszó nélkül tette a dolgát, a túlóra sem okozott gondot, annak érdekében, hogy a rendelés időben beérkezzen a nagykerhez.
(Csongrád megye)

Azt tapasztalom a kollektíván, hogy már mindenki fárad, eléggé fásulttá váltunk, de továbbra is igyekszünk maximálisan helytállni.
(Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

Tisztelt Gyógyszerészek!

Köszönjük kitartásotokat, elhivatottságotokat ebben a nehéz helyzetben! További munkátokhoz jó egészséget, sok erőt kívánunk!

Forrás: MOSZ Info
Kelt: 2020-04-24