Friss tanulmány: Nem bizonyítható a hidroxi-klorokin hatásossága a koronavírus ellen
Egy április 21-én közzétett amerikai tanulmány szerzői azt állítják, hogy nincs kézzelfogható gyógyhatása a hidroxi-klorokinnak a koronavírusos betegek kezelésében, írja az Index.hu az Associated Press hírügynökség tudósítása nyomán.

A malária ellen hatásos gyógyszerről már jó ideje folyik a tudományos vita, miután a járvány kezdetén felvetődött, hogy esetleg hatásos lehet a súlyos tüdőgyulladást okozó betegség kezelésében, majd Trump elnök határozottan kiállt a klorokin mellett. A hírek hatására a magyar kormány március végén meg is tiltotta a hidroxi-klorokin-szulfát nevű gyógyszeralapanyag kivitelét az országból a magyar lakosság védelme és gyógyszerellátásának biztosítása érdekében. Magyarország a világ egyik legnagyobb exportőre annak az alapanyagnak, amiből a klorokin hatóanyagú gyógyszereket készítik.

A Virginia Egyetem és a Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) által támogatott új kutatást 368 koronavírusos betegen végezték, amerikai veteránokat kezelő kórházakban. Az eredményeket egy kutatók számára elérhető oldalon osztották meg, egyelőre nem esett át szakmai lektoráláson, a tanulmány szaklapban egyelőre nem jelent még meg. Ennek ellenére ez az első, ilyen nagy mintán végzett kutatás a klorokin hatásosságáról, és jelzésértéke lehet a jövőre nézve, annyiban mindenképp, hogy szükség van további, még szélesebb körű vizsgálatokra – írja az Index.hu az Associated Press (AP) híre alapján.

A kutatók április 11-ig terjedően elemezték a koronavírusos betegek egészségügyi adatait. A 368 beteg közül voltak, akik csak hagyományos vagy azithromycin antibiotikummmal kiegészített kezelést kaptak, és voltak, akik kaptak klorokint is. Ez utóbbiak 28 százaléka belehalt a betegségbe, míg a klorokint nem kapó betegeknek csak 11 százaléka hunyt el kezelés közben. A klorokint és azithromycin is kapó betegek 22 százaléka halt meg, de ők kevesen voltak, így esetükben a mérések nem reprezentatívak.

A kutatók azt is megállapították, hogy a hidroxi-klorokin adagolása nem volt hatással arra sem, hogy végül szükség volt-e lélegeztetésre az egyes betegek esetében. Bár az adatokat elemezve nem vizsgálták kifejezetten a klorokin mellékhatásait, a kutatók megjegyezték, hogy fennáll a gyanú, hogy a kúraszerűen adagolt klorokin más szerveket károsíthat. Az egyébként már korábban is ismert volt, hogy a maláriagyógyszer szedése esetenként súlyos mellékhatásokkal járhat, például okozhat szívritmuszavart és akár hirtelen szívmegállást is. Brazíliában nemrég állítottak le egy kísérletet emiatt, erről itt írtunk korábban.

Az Index.hu teljes cikke itt olvasható.

Forrás: index.hu
Kelt: 2020-04-22