Megemelik az egészségbiztosítóknak fizetett állami hozzájárulást Csehországban
Csehországban júniustól megemelik az egészségbiztosítóknak fizetett állami hozzájárulást – közölte Andrej Babis miniszterelnök a kormány ülésének szünetében újságírókkal.

A cseh állam jelenleg havonta 1067 koronát (14 405 forint) fizet az egészségbiztosítóknak minden olyan személyért, akinek az állam fedezi a biztosítását. Ezt az összeget júniustól 500 koronával (6750 forint), 2021 januárjától pedig további 200 koronával (2700 forint) megemelik.

A hatályos szabályok szerint a cseh állam állja a gyermekek, a nyugdíjasok, a munkanélküliek, illetve a börtönbüntetésüket töltő személyek egyészségbiztosítását. Jelenleg összesen mintegy 5,9 millió személyről van szó a 10 és fél milliós Csehországban.

Babis szerint ez a cseh államnak az idén 20 milliárd korona (270 milliárd forint), a jövő évben pedig 50 milliárd korona (675 milliárd forint) többletkiadást jelent. Az egészségügyi minisztérium által kidolgozott törvénymódosítási javaslatot még a képviselőháznak is jóvá kell hagynia. A pártok többsége azonban már korábban jelezte, hogy támogatja a törvénymódosítást.

A kormány ezzel reagál a koronavírus-járvány következtében a cseh egészségügyben kialakult helyzetre. A kórházak jelezték, hogy a járvány miatt az idén jelentős pluszköltségekkel kell számolniuk. A biztosítók számításai szerint a kórházaknak kifizetendő többletpénz mintegy 10 milliárd korona (135 milliárd forint) lesz.

A kormányfő megerősítette, hogy emelni fogják az egészségügyben dolgozók béreit is. A törvényjavaslat kidolgozás alatt van. Adam Vojtech egészségügyi miniszter már korábban azt mondta, hogy a minisztérium alá tartozó állami kórházakban a tárca pénztartalékaiból prémiumok formájában már most jelentős plusz összegeket kapnak a járvánnyal küzdő orvosok, ápolók és az egészségügyben dolgozók.

Forrás: MTI
Kelt: 2020-04-21