Miniszteri utasítás: Újra gyógyíthatnak a 65 év feletti orvosok
Amennyiben másképpen nem szervezhető meg az ellátás, úgy az idősebb egészségügyi dolgozók ismét részt vehetnek a betegellátásban – derül ki egy Kásler Miklós által jegyzett miniszteri utasításból, amelyről a Népszava számolt be elsőként.

Mégis visszaengedik a 65 év felettieket a betegellátásba. Kásler Miklós április 16-án korrigálta egy hónappal korábbi rendeletét, amely megtiltotta, hogy a 65 év feletti dolgozók olyan tevékenységet végezzenek, amely során közvetlenül találkozhatnak a párcinesekkel. A legújabb miniszteri utasításban viszont már az szerepel: amennyiben másképpen nem szervezhető meg az ellátás, úgy az idősebb egészségügyi dolgozók - ha önként vállalják - visszatérhetnek a közvetlen gyógyításba – írja a Népszava.

A lapnak Weltner János sebész, aki oktatóként is érintett, azt mondta, a legrosszabb helyzetben az alapellátás van, ahol aránytalanul nagy számban vannak 65 év felettiek, és ők egyedül dolgoztak.

A Magyar Orvosi Kamara április elején írt levelet a miniszternek arról, hogy mennyire méltatlan helyzetbe kerültek a 65 év feletti orvosok, mert sok helyen egyszerűen elbocsátották őket. A miniszter a múlt hét végén aláírt levelében ennek kapcsán arra is felhívja a figyelmet, hogy a szolgáltatók a munka törvénykönyve által lehetővé tett megállapodással továbbra is nyugdíjpótló munkajövedelemben részesíthetik azokat az idős kollégáikat, akiknek a járványhelyzetben nem tudnak munkát adni.

A Magyar Orvosi Kamara a friss miniszteri utasításra reagálva arra kérte az emberi erőforrások miniszterét: hozzák nyilvánosságra az ellátórendszer átalakításának tervét, a miniszteri utasításokat pedig tegyék hozzáférhetővé rendszerezett, visszakereshető formában.

További részletek a Népszava cikkében.

Forrás: nepszava.hu
Kelt: 2020-04-20