Eddig 123 koronavírusos beteg gyógyult meg a Gilead gyógyszerétől
A remdesivir nevű hatóanyagot eredetileg az ebola ellen fejlesztették ki, de úgy tűnik, a koronavírusos pácienseknél is bevethető. A Gilead Sciences 123 embert már meggyógyított vele, ennek ellenére túlzás lenne azt mondani, hogy a remdesivir a biztos gyógymód – írja a hvg.hu. Két páciensnél teljesen hatástalannak bizonyult a nukleotid-analógok osztályába tartozó antivirális hatóanyag.

Egy chicagói kórház sikerrel alkalmazta a remdesivir nevű hatóanyagot több mint száz koronavírus-fertőzött esetében. A STATnews jelentése szerint az eredetileg az ebola- és marburg vírusok ellen kifejlesztett remdesivirt 125 önkéntesnek adták be, akik közül 113-an nagyon rossz állapotban voltak a kezelés előtt. Miután azonban megkapták a gyógyszert, sokuknál gyors javulás kezdődött: az anyag csökkentette a lázat és a légzési nehézségeiken is javított.

A remdesivirrel kezelt betegek nem töltöttek hónapokat a kórházban – a nagy részük egy hét alatt felépült – írja a hvg.hu.

A vírusölő szert infúzió révén juttatták a betegek szervezetébe. A kúrát naponta ismételték. Volt olyan páciens, aki már pár nap múltán jobban lett, ami azért is hangsúlyos, mert a kezelést eredetileg 10 naposra tervezték. Erre egyébként csak három fertőzött esetében volt szükség, a többiek valamivel gyorsabban felépültek.

A klinikai teszt során a szer két embernél teljesen hatástalannak bizonyult, de ennek okát egyelőre nem sikerült megfejteniük a kutatóknak. Az elhunytakról nem közöltek mást, csak annyit, hogy lélegeztetőgépre kötött fertőzöttek voltak.

Forrás: hvg.hu
Kelt: 2020-04-20