Somogyi gyógyszerészek: Nehézkes a gumikesztyűk, maszkok és fertőtlenítők beszerzése
Nehéz helyzetben vannak a gyógyszertárak a kézfertőtlenítő, szájmaszk és gumikesztyű iránti nagy kereslet miatt: körülményes a beszerzésük, sok esetben kirívóan magas beszerzési áron kínálják a patikáknak, s heteket kell várni a szállítmányokra – írja a sonline.hu Somogy megyei hírportál.

Amióta bekerült a köztudatba a koronavírus, nagyon nagy a kereslet gumikesztyűre, szájmaszkra és kézfertőtlenítőre – mondta a sonline.hu-nak Tóthné Kalota Veronika, a kaposvári Észak-Nyugati Patika vezetője. – Minden harmadik vevő ezt keresi. A patikák lelkesen nekiálltak a saját készítésű, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásának megfelelő összetételű kézfertőtlenítők gyártásának, ám a gyógyszer-nagykereskedések is hamar kifogytak az ehhez szükséges alapanyagból. Most érkezett meg végre, egyszerre több helyről is, a hetek óta várt rendelésünk kézfertőtlenítőből és alapanyagból is – írja a lap.

A kaposvári gyógyszerész elmondása szerint sok szállító próbál visszaélni a hirtelen megnőtt kereslettel, s olyan feltételeket szabnak, amelyekkel nehéz helyzetbe hozzák a patikákat. Nagy mennyiség megrendelését, hosszú szállítási időt, előre fizetést szabnak feltételként.

Szabó Péter Balázs, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Somogy megyei elnöke, lengyeltóti gyógyszerész szerint nagyon nehéz jelenleg beszerezni a kézfertőtlenítő alapjául szolgáló alkoholt, illetve kész terméket. Elmondása szerint órák alatt nagy mennyiséget el tudnak adni kézfertőtlenítőből, miközben nagyon megemelkedtek a beszerzési árak, ami ugyanúgy igaz szerinte például a szájmaszkra is. Szabó Balázs hozzátette: a gyógyszertárak eközben munkaerőhiánnyal is küzdenek, Somogy megyében elsősorban szakdolgozókból, szakasszisztensekből van hiány.

Forrás: sonline.hu
Kelt: 2020-04-16