Együtt dolgozik a Sanofi és a GSK a koronavírus elleni vakcinán
Együtt száll szembe a koronavírussal, és próbál kifejleszteni gyógyszert a Sanofi és a GSK. A cél az, hogy védőoltást gyártsanak, ami 2021 második felében lehet elérhető – írja a 24.hu a Sanofi közleménye nyomán.

A Sanofi az S-protein COVID-19 antigénjét adja a kutatáshoz, ami egy olyan technológia, amely képes lemásolni a koronavírus felszínén található fehérjét, és ezt kombinálja azzal a baculovírus expressziós platform DNS-ével, amely a Sanofi influenzára gyártott amerikai gyógyszerének alapja.

A GSK emellett folytatja a világjárvány során is használható adjuváns technológiáját, ami azt jelenti, hogy a potenciális koronavírus-vakcinát is hatékonyabbá tudja majd tenni, és kevesebb adag kell majd belőle ahhoz, hogy ellenállóvá tegye az embereket. Így több oltóanyag készülhet majd, ami több embert lát el, és így gazdaságilag is kifizetődőbb.

„Ez az együttműködés összehoz kettőt a világ legnagyobb vakcinagyártó vállalatai közül” – idézte a 24.hu a Sanofi weboldalán megjelent közleményt. Emma Walmsley, a GSK ügyvezető igazgatója megjegyezte: a tudás, a tudományos gyakorlatok, a technológia és a szakemberek közös munkája sokat tehet azért, hogy felgyorsuljon a vakcina kifejlesztése.

A fehérjealapú antigén kombinálása az adjuváns gyógyszergyártó technológiával már több ma használatos védőoltásban bevett gyakorlat. Ha hozzáadnak egy adjuvánst, akkor a vakcina hatóanyagára erősebb lehet az immunválasz, erősebb és tovább tartó immunitás jöhet létre. A két vállalat szerint a klinikai kutatások már akár idén megkezdődhetnek, ha sikerül lefejleszteni a vakcinát, a jövő év második felében már elérhetővé válik – írja a lap.

Forrás: 24.hu
Kelt: 2020-04-16