Kásler felmentette az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgatóját
Az emberi erőforrások minisztere megszüntette Cserháti Péter, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) főigazgatói megbízását – írja az Index.hu az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye nyomán.

A szokatlanul keményhangú minisztériumi tájékoztatás szerint a felmentés oka az volt, hogy a járványügyi veszélyhelyzetben Cserháti Péter nem teljesítette az Operatív Törzs által jóváhagyott, a Nemzeti Népegészségügyi Központ koronavírus-járvánnyal kapcsolatos utasításait a felkészülésre – írja az Index.hu.

Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetnek április 15-re több mint 200 ágyat kellett volna szabaddá tennie az új koronavírussal megfertőződött betegek számára. Április 10-én még egyetlen ágy sem volt erre a célra az OORI-ben, és április 16-ra az előírt tizedét sem ígérte a főigazgató az utasításban szereplő ágyszámmal szemben, olvasható a közleményben.

A főigazgató az intézetben ellátott rehabilitációs betegek áthelyezéséről nem gondoskodott, folytatódik az írás. „Mindez ellentétes az ágazati elvárással és a kórháznak adott feladatszabással. A megfelelő felkészülést nem végezte el a főigazgató, komolyan veszélyeztetve ezzel a járvány elleni sikeres védekezést és betegellátást”.

Az Operatív Törzs az Emmi miniszterének javaslatára ütemezetten, minden hétre előre meghatározta a magyarországi egészségügyi intézetek, kórházak feladatait, többek között azt is, hogy hány betegágyat, hány intenzív ágyat kell biztosítani az adott intézményben a koronavírussal fertőzött betegek izolálására, ellátására, lélegeztetésére.

„Aki a komplex intézkedési terv ütemezett utasításait nem hajtja végre, az a betegek biztonságát, az életükért való küzdelem eredményességét veszélyezteti. Az OORI főigazgatójának ilyenfajta eljárása ezért mind szakmailag, mind emberileg elfogadhatatlan” – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Cserháti Péter felmentése ellen az OORI dolgozói és a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) is tiltakozott. Előbbiek nyílt levelét az Index.hu, utóbbit a Weborvos.hu közölte.

Forrás: index.hu/weborvos.hu
Kelt: 2020-04-14