WHO: Nincs bizonyíték rá, hogy a BCG-oltás védelmet nyújtana
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közleménye szerint két klinikai vizsgálat is folyik ebben a tárgykörben, de egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a BCG-oltás védelmet jelentene az új típusú koronavírus ellen – írja az Index.hu a nemzetközi szervezet közleménye nyomán.

Ahogy arról korábban írtunk, márciusban felmerült, hogy az elsősorban a tuberkulózis elleni védettség miatt Magyarországon a mai napig minden csecsemőnek beadott BCG-oltás enyhítheti a koronavírus tüneteit, ezzel segítheti a járvány elleni harcot.

Az Index.hu azonban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közleményét idézve azt írja, hogy jelenleg még nincs bizonyíték arra, hogy a BCG-oltás védelmet jelentene az új típusú koronavírus-járvánnyal szemben. Ugyanakkor jelenleg is két klinikai teszt folyik, hogy tisztázzák, valóban jelenthet-e segítséget a járvány elleni harcban az oltás.

Bizonyíték híján ugyanakkor egyelőre nem javasolják a BCG-oltás bevetését a Covid-19 elleni küzdelem során, csak az eddigi ajánlást tartják fenn, miszerint a tbc által érintett országokban a csecsemők kapják meg ezt az oltást – sőt, ennek a trendnek a folytatását kérik hangsúlyozva azt, hogy ne a csecsemők elől vonják el a BCG-vakcinát a koronavírus elleni küzdelem jegyében.

Kiemelik, hogy állati és emberi kutatások alapján állítható biztos a BCG immunrendszerre gyakorolt hatásáról.

A WHO eredeti közleménye az alábbi címen olvasható.

Forrás: index.hu
Kelt: 2020-04-14