Rohamtempóban összesítik a Budapesten bevethető egészségügyi dolgozókat
Csak a napokban kezdte el összeíratni a budapesti kormányhivatal, hogy egészségügyi veszélyhelyzetben kiket tudnak beállítani plusz segítségnek a kórházakban – írja a Weborvos.hu egy, az Átlátszó.hu birtokába került kormányhivatali dokumentum alapján. A kerületi szolgáltatók egy éjszakát kaptak a lista összeállítására.

Csak a napokban kezdte el összeíratni a budapesti kormányhivatal, hogy egészségügyi veszélyhelyzetben kiket tudnak beállítani plusz segítségnek a kórházakban — derül ki egy, az Átlátszó birtokába jutott, kiszivárgott iratból. Egyelőre úgy tűnik, a veszélyeztetett csoportokba tartozókat is mozgósítanák ilyen helyzetben. A kormányhivatalon keresztül érkező, kapkodó információkérések az államapparátusban uralkodó káoszt jelezhetik – írja a Weborvos.hu az Átlátszó cikkére hivatkozva.

Hétfő estétől kedd reggelig, gyakorlatilag egy éjszaka alatt kellett a budapesti kerületek egészségügyi szolgáltatóinak összeírni a fővárosi kormányhivatal kérésére, hogy a krízis súlyosbodása esetén kiket tudnának beállítani a kórházi dolgozók mellé kisegíteni. Az erre felszólító üzenethez mellékelt, kitöltendő táblázatba az egyes intézmények alá tartozó, szóba jöhető emberek egyes személyes adatai mellett azt is meg kellett adni, hogy mi a szakképzettségük, milyen szakterületen és milyen jogviszonyban dolgoznak; illetve a kivételekhez tartoznak-e.

A kerületi szolgáltatók jellemzően a lakosokat kiszolgáló alap- és szakellátási feladatokat látják el; általában valamilyen formában ide tartoznak a háziorvosok, szakrendelések, védőnők, fogorvosok stb. A levél megszólítása szerint a Budapest “területén működő valamennyi önálló szakorvosi rendelőintézet” intézményvezetője részére szól, és konkrétan a kirendelhető szakdolgozókra kérdez rá, vagyis az ápolókat, asszisztenseket és társaikat érinti.

A kapkodás részben nyilván indokolt. Egészségügyi veszélyhelyzetben ugyanis a törvény lehetőséget ad arra, hogy néhány kivételtől eltekintve bármelyik egészségügyi dolgozót oda irányítsák, ahol a munkájukra a legnagyobb szükség van. Az adatkérésből viszont az is világos, hogy a kormányzati szervek mindeddig nem rendelkeztek naprakész információval arról, hogy kiket is tudnának mozgósítani, noha a veszélyhelyzet majdnem egy hónapja, az erről szóló március 11-i kormányrendelet kihirdetése óta fennáll.

További részletek a cikkben.

Forrás: weborvos.hu/atlatszo.hu
Kelt: 2020-04-09