Egy 50 milliós ország szintjére ugrott a gyógyszerek iránti kereslet
Elképesztő mennyiségű gyógyszert vásárol fel a lakosság a koronavírus-járvány idején, a lerabolt patikákba pedig így csak késve érkezhet meg az utánpótlás – írja a Weborvos.hu a 24.hu cikke nyomán.

Hogy mégis milyen volumenben fogy jelenleg a gyógyszer, egy iparági forrás érzékeltette egyetlen mondatban: „Tízmilliós országként annyi gyógyszert vásárolunk, mint egy 50 milliós országban.” A 24.hu értesülései szerint gyógyszerész körökben azon versengenek az utóbbi pár napban, hogy ki milyen hosszú vásárlói blokkot tud prezentálni. Az eddigi rekord egy több mint 150 centiméteres hosszúságú blokk – idézte a lapot a Weborvos.hu.

Az olvasóktól kapott visszajelzések alapján a több mint egy hete tartó roham és gyógyszerfelvásárlási láz következtében – ha nem is lehetetlen, de – jelentősen megnehezedett a gyógyszerhez jutás Magyarország legtöbb patikájában. Általános tapasztalat, hogy a legtöbben a vényköteles szív- és érrendszeri gyógyszerből szeretnének felhalmozni több hónapra, de kelendőek a vitaminok (főleg a C és a D) is. Patikafüggő, hogy honnan mit raboltak le, és előfordulhat, hogy csak a sokadik gyógyszertárban kapjuk meg, amit szeretnénk – írták.

A 24.hu megkereste a PHOENIX Pharmát, hogy adjanak helyzetjelentést és tájékoztatást a készletekről. Kaló Tamás vezérigazgató válaszában azt írta, a kiszállított gyógyszerek volumene több mint duplájára nőtt egyik pillanatról a másikra. Hozzátette, alapesetben minden nap, sőt napi két alkalommal szállítanak a patikák többségébe. A mostani helyzetben azonban a múlt hét elején a rendelésállományuk ugrásszerű növekedése miatt ezt nem tudták minden esetben tartani. „Ma már valamelyest csökkent a rendelésállomány, és a legtöbb patikába napi szállítást tudunk biztosítani” – jegyezte meg.

Azt több patikus is megerősítette lapnak, hogy a nagy roham a veszélyhelyzet kihirdetése után kezdődött. A 24.hu teljes cikke az alábbi címen olvasható.

Forrás: Weborvos.hu/24.hu
Kelt: 2020-03-24