A háziorvosok 80 százaléka szerint nincs elég fertőtlenítő és védőfelszerelés

A háziorvosok 80 százaléka szerint nincs elég fertőtlenítő és védőfelszerelés A Háziorvosok Online Szövetségének felmérése szerint a válaszadók nyolctizedének nincs elegendő és megfelelő védőfelszerelése. Már az alap fertőtlenítők beszerzése is nehézkes számukra, a védőruházaté pedig szinte lehetetlen – írja a 24.hu.

932 orvos töltötte ki a Háziorvosok Online Szövetségének (HAOSZ) március 13. és 17. között készített nem reprezentatív, online felmérését, amelyben az alapellátás járványügyi felkészültségét vizsgálták. A kérdőívek eredményeit a szervezet honlapjára töltötték fel. A HAOSZ elsősorban arra volt kíváncsi, hogy az alapellátási praxisok milyen készletekkel rendelkeznek, és elegendő segítséget kapnak-e a koronavírus elleni küzdelemhez.

A fertőtlenítésre vonatkozó kérdéseket 931 szakember töltötte ki, több mint 80 százalékuk arról számolt be, hogy felületfertőtlenítőből 1-5 liternyi készlettel rendelkeztek, azonban 62,4 százalékuk szerint három hónapra 6-15 literre lenne szükségük.

A kitöltők 75,4 százalékánál a váróteremben nincsen automata kézfertőtlenítő adagoló, míg 59,2 százaléknak még a rendelőben, nővérszobában sincsen. A megkérdezettek több mint háromnegyede (82,1 százalék) látja úgy, hogy nehezített a beszerzés. 75,6 százalék mondta azt, hogy sem a váróban, sem a rendelőben nincsen légfertőtlenítő. A kérdőívet kitöltő háziorvosok 77,4 százaléka nyilatkozott úgy, hogy legfeljebb egy védőszemüvege van, FFP 2-es és 3-as maszkokból pedig több mint háromnegyede legfeljebb 5 darabbal rendelkezik. A kitöltők 72,9 százaléka egyáltalán nem rendelkezett védőruhával – írja a 24.hu.

További részletek a 24.hu cikkében.

Forrás: 24.hu
Kelt: 2020-03-21