Újabb két gyógyszer kombinációját vélik hatásosnak a koronavírus kezelésében
Francia kutatók friss eredményei szerint a hidroxiklorokin és az azitromicin együttes használata hatékonyan kezelheti az új típusú koronavírust – írja a hvg.hu a TechCrunch beszámolója alapján.

Az International Journal of Antimicrobial Agents című tudományos szaklapban közzétett kutatási eredmény szerint a Plaqenuil néven kapható maláriagyógyszer hatóanyaga, a hidroxiklorokin, valamint az azitromicin nevű antibiotikum-hatóanyag együttes használata hatékonynak bizonyult a koronavírus okozta megbetegedés kezelésében – írja a hvg.hu.

A TechCrunch, a lap által idézett beszámolója szerint az orvosok 30, igazoltan fertőzött betegen tesztelték az elméletüket. Egy részük hidroxiklorokint kapott, egy másik csoport ugyanezt a fent említett antibiotikummal együtt, míg a kontrollcsoport egyik gyógyszert sem kapta meg. A vizsgálatot azután végezték el, hogy a kínai források szerint a gyógyszerkoktél alkalmazásával sikerült csökkenteni a megbetegedés időtartamát.

A vizsgált 30 betegből 20 páciens kapott gyógyszert. Kiderült, hogy bár a hidroxiklorokin önmagában is hatékonynak bizonyult a vírus ellen, az azitromicin felerősítette a hatását, és jóval rövidebb idő alatt küzdötte le a megbetegedést.

Bár a kísérletet csak kevés beteggel tudták elvégezni, az eredmény ígéretesnek tűnik, főleg úgy, hogy Kínában hasonló módszerrel szintén jó eredményeket értek el az orvosok – írja a lap.

Forrás: hvg.hu
Kelt: 2020-03-20