A gyógyszertáraknak sem jut elég kesztyű és szájmaszk
Nincs elég szájmaszk és kesztyű a gyógyszertárak dolgozóinak, pedig a fertőzés szempontjából kiemelt jelentőségük lehet. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón azt mondta, a maszk hiánycikk, de a kormány folyamatosan dolgozik azon, hogy szerezni tudjon. Amint beszerezték, adják is az orvosoknak, gyógyszerészeknek – írja az Index.hu.

„Nem pánikot akarok kelteni, de az ellátórendszer végpontján sokan 12-24 órás műszakokban dolgoznak, felgyűlik az emberben az ingerültség, ha eközben azt állítják, hogy az alapvető védőeszközök rendelkezésre állnak, bár tudom, nemcsak nekünk, hanem az orvosoknak, kórházi dolgozóknak sem jut elég” – nyilatkozta egy gyógyszertári alkalmazott az Index.hu-nak, hozzátéve: a 8 alkalmazottal működő patika két hete összesen ötven darab sebészi szájmaszkot kapott, ami az ajánlott használat (kétóránkénti csere) mellett csak másfél napra elég.

A lap úgy tudja: gyógyszerészek egy csoportja a Magyar Gyógyszerész Kamarával együttműködve próbálta sürgetni a védőmaszkok beszerzését, de egyelőre nem jártak sikerrel. A lap hozzáteszi: a hivatalos protokoll változása, így a vények aláírásának felfüggesztése ugyan némileg javít a helyzeten, de védőkesztyűk hiányában a készpénz átvétele továbbra is kockázatot jelent.

Az Index.hu szerint a patikákban a megnövekedett betegforgalom miatt nemcsak maszkokból és gumikesztyűkből alakult ki hiány, de például C-vitaminból és paracetamol-tartalmú láz- és fájdalomcsillapítókból sincs elég.

További részletek az Index.hu cikkében.

Forrás: index.hu
Kelt: 2020-03-19