OGYÉI: A koronavírus nincs hatással a magyarországi gyógyszerellátásra
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) folyamatosan monitorozza a gyógyszerkészletek alakulását az országban.

A koronavírus-járvány a jelenlegi szakaszában nincs közvetlen hatással a magyarországi gyógyszerellátásra, a nagykereskedők az igényeknek megfelelően végzik a gyógyszerbeszerzéseket. Egyértelműen az látszik, hogy jelenleg az ország kielégítő tartalékokkal rendelkezik, ezek a tartalékok pedig az ellátási lánc több szereplőjénél, így a gyógyszertáraknál, a nagykereskedőknél és a gyártóknál állnak rendelkezésre – írja honlapján az OGYÉI. A gyógyszertári szállítások késéseit elismerik, egyben arra kérik a betegeket, hogy mellőzzék a felesleges tartalékok felhalmozását.

Fontos kiemelni, hogy a hazai gyógyszer-tartalékok kialakítása egy esetleges járvány esetére is pontos terv szerint végig gondolt folyamat. Magyarország inkább a túlbiztosított készletek híve, és a WHO ajánlásainak szigorúbb értelmezéseit szokta alkalmazni – áll az OGYÉI közleményében.

Elmondható továbbá, hogy bár hazánkban nem alakult ki a koronavírussal összefüggő gyógyszerhiány, a készítmények gyógyszertárakba való eljuttatáshoz időre van szükség a hirtelen többszörösére nőtt igények miatt. Ebből következik, hogy a gyógyszertárakra, és így az őket kiszolgáló gyógyszer-nagykereskedőkre is óriási nyomás nehezedik. A nagykereskedők az utóbbi napokban – a megnövekedett gyógyszertári rendelések miatt – a „normál” mennyiség többszörösét szállították ki a gyógyszertárakhoz. A nagykereskedők – kapacitásaikhoz mérten - mindent megtesznek a gördülékeny gyógyszerbeszerzés, valamint a gyógyszertárak kiszolgálása érdekében azért, hogy egységesen minden gyógyszertárba el tudják juttatni a szükséges készítményeket, ezzel biztosítva az országos ellátást – írja az OGYÉI.

Noha érthető, hogy mindenki szeretné saját magát, illetve családtagjait biztonságban tudni, ugyanakkor hangsúlyozzuk: nincs szükség többhavi tartalékolásra, az ellátás folyamatosan, kiegyensúlyozottan biztosított. Éppen ezért arra kérjük a lakosságot, hogy ne vásároljanak a szükségesnél több készítményt, mivel a lakosság körében esetlegesen kialakuló pánik és megalapozatlan felvásárlás nem indokolt és mindenképpen elkerülendő ebben az esetben is. Tekintettel arra, hogy Kínában – ami az egyik legfontosabb alapanyag-gyártó ország – lecsengőben van a járvány, ezáltal a gyártás is újraindulhat, és ez is azt erősíti meg, hogy nincsen ok pánikra, a betegek hozzá fognak jutni továbbra is a szükséges gyógyszereikhez.

A teljes közlemény az alábbi címen olvasható.

Forrás: OGYÉI
Kelt: 2020-03-18