1500 százalékkal drágultak a szájmaszkok a koronavírus-járvány kitörése óta
A koronavírus magyarországi megjelenésével tizenhatszorosára emelkedett a sebészi arcmaszkok ára, ha ezek egyáltalán elérhetők a patikákban. Jellemzőbb, hogy hiány van belőlük – írja az Index.hu.

A lapnak nyilatkozva több beteg arról számolt be: a korábban darabonként 50 forintért árult egyszerű sebészi arcmaszk ára mostanra darabonként 800 forintra nőtt, ami tizenhatszoros áremelkedést jelent.

A lap megkereste egy vidéki gyógyszertár vezetőjét, aki az Index.hu-nak elmondta: náluk is alig lehet kapni szájmaszkot a koronavírus járvány kitörése óta. Korábban kaptak a büntetésvégrehajtási intézetben gyártott készletből. Ennek ára még viszonylag normális volt: egy darab 78 forintba került. A készletből egy vásárlónak ők is csak 4-5 darabot adtak ki. Azóta sokat változott a helyzet: „Az egyik nagykereskedő legutóbbi 45 000 forintért akart eladni nekünk egy 100 darabos sebészeti szájmaszk csomagot” – idézte a gyógyszerészt a lap.

A sebészi szájmaszkok jelentős drágulása az operatív törzs keddi tájékoztatóján is felmerült. Lakatos Tibor ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője annyit mondott: a büntetés-végrehajtási intézetek három műszakban készítik a maszkokat, ez okozhat áremelkedést. Az Index kereste a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát, azonban a cikk megjelenésééig kérdéseikre nem kaptak választ.

Forrás: index.hu
Kelt: 2020-03-13