Újabb három koronavírusos beteget diagnosztizáltak hazánkban
Újabb három iráni Semmelweis egyetemistánál diagnosztizálták az új koronavírus (COVID-19) fertőzést – írja a kormányzati tájékoztatási honlap. Mindhárom diák karanténban volt már napok óta a Szent László kórházban – írja a 444.hu a kormány koronavírusról tájékoztató honlapjára hivatkozva. Az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján korlátozó intézkedések bevezetését javasolta.

Mindhárom új fertőzött az elsőként diagnosztizált iráni fiatal járványügyi kontaktjainak felkutatásakor került a népegészségügyi hatóság látókörébe – írja a 444.hu a koronavirus.gov.hu nyomán.

Az országos tisztifőorvos által kiadott eljárásrendnek megfelelően most az ő esetükben is azonnal megkezdődik a járványügyi vizsgálat és kontaktkutatás. Azaz a népegészségügyi hatóság kikérdezi őket is, ahogy minden egyes fertőzöttet, hogy az elmúlt két hétben – a kórházba bekerülésük idejét is figyelembe véve – hol és kikkel álltak szoros kapcsolatban.

Velük együtt eddig 12 új koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván Magyarországon, közülük 8 iráni, 1 brit, és 3 magyar állampolgár (egy 70 éves beteg férfi és a felesége, továbbá a brit állampolgárságú beteg magyar felesége).

A három új iráni fertőzött nagy valószínűséggel azzal a néhány tucat emberrel (főleg irániakkal) volt együtt karanténban a Szent László Kórházban, akiket azután különítettek el, hogy kiderült: érintkezhettek az első fertőzött iráni SOTE-s gyógyszerész hallgatóval.

Az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján számos korlátozó intézkedésre vonatkozó javaslatot fogalmaztak meg, többek között az alábbiakat:

• Aki külföldről érkezik haza, attól egyelőre azt kérik, hogy 14 napig maradjon otthon és távol a közösségektől. Ne menjen dolgozni vagy oktatási intézménybe.

• Az operatív törzs azt javasolja a kormánynak, hogy a zárt helyen tartott sportrendezvényeket ne tartsák meg. A kormány szerdán ülésezik.

• Az óvodáktól és iskoláktól azt kérik, hogy ne szervezzenek rendezvényeket március 15. alkalmából.

• A 60 év felettiek kerüljék a közösségi rendezvényeket, ne menjenek jelentős tömeget vonzó eseményekre.

További részletek az Index.hu cikkében olvashatóak.

Forrás: 444.hu/index.hu
Kelt: 2020-03-12