Otthoni koronavírus-tesztet dobna piacra Bill Gates alapítványa
Olyan gyors, egy-két nap alatt eredményt hozó koronavírus-tesztet dolgoztak ki Bill Gates jótékony alapítványának segítségével Amerikában, ami megspórolja az embernek az orvoshoz tett utazást. A rendszer egyelőre tesztüzemben működik – írja a 444.hu a Seattle Times nyomán.

A teszt fizikai része egy mintavételre szolgáló kis készlet. A felhasználó ennek segítségével otthon kenetet vesz az orrnyálkahártyájából, amit elküld a laborba, ahol egy-két napon belül meg tudják állapítani, hogy fertőzött-e az illető. A rendszer része a szoftver is, ami az eredményről értesíti az egészségügyi hatóságokat és az érintettet is. A rendszerhez szintén tartozik két online kérdőív: az egyik a tünetekről érdeklődik, a másik arról kérdezi ki az érintetteket, hogy az utóbbi időszakban merre jártak és kikkel érintkeztek. Ez segít a hatóságoknak eldönteni, hogy egy fertőzött kiszűrése után még kiket teszteljenek le vagy zárjanak karanténba – írja a 444.hu a Seattle Times cikke nyomán.

A Bill & Melinda Gates Alapítvány célja, hogy napi többezer tesztet végezzenek el. Azt még ők sem tudják, hogy pontosan mikor tudják beindítani a szolgáltatást. A tesztelés próbaüzemben már most is működik, azonban további fejlesztések szükségesek ahhoz, hogy a szerverek elbírják a várhatóan hatalmas terhelést.

A rendszert két éve kezdték fejleszteni az akkor ismert influenzafajták kiszűrésére. A rendszert kezdetben kizárólag Seattle környékén, vagyis a vírus amerikai megjelenésének epicentrumában fogják használni. Ha sikeresnek bizonyul, másutt is bevethetik – írja a lap. A folyamat összes elemét az a Gates-alapítvány finanszírozza, amely a teszt elkészítésére korábban 20 millió dollárt adott, most pedig további ötöt költ el Seattle térségében.

Forrás: 444.hu
Kelt: 2020-03-09