Blöffölt a koronavírus elleni gyógyszert állítólagosan gyártó sanghaji cég

Félrevezető információkat közölt az egyik biotechnológiai cég, a BrightGene a koronavírus feltételezett gyógyszerével kapcsolatban – közölte a sanghaji tőzsde. A hírre napi limittel, 20 százalékkal esett a ma reggeli kereskedésben a papírok árfolyama azután, hogy a múlt hónapban 60 százalékot száguldott a részvény, miután azt állította a cég, hogy már el is kezdte a készítmény gyártását. Mint kiderült, a licensz sem az övé, sőt, még az engedélyeket sem kapta meg a gyógyszer sehol, egyelőre tesztelik – írja a Portfolio.hu a Bloombergre hivatkozva.

Nem kapott engedélyt a kínai biotechnológiai cég, a BrightGene Bio-Medical Technology a remdesivir nevű készítmény gyártására, ami jelenleg az első számú jelölt a koronavírus kezelésére – közölte a sanghaji tőzsde. A gyógyszer licenszét nem kapta meg a kínai cég a szabadalom tulajdonosától, az amerikai Gilead Sciencestől és a releváns minősítéseket sem szerezte meg a tömeggyártáshoz –írja a Portfolio.hu a Bloomberg cikkére hivatkozva.

A Gilead kísérleti gyógyszere a remdesivir, amit egyelőre a világon sehol nem engedélyeztek a koronavírus kezelésére, hiszen jelenleg a klinikai tesztek szakaszában jár. Vuhan város kórházaiban folynak a tesztek jelenleg.

A BrightGene február 12-én jelentette be, hogy elkezdte gyártani a remdesivirt, a hírre 60 százalékot száguldott a részvények árfolyama a múlt hónapban és új történelmi csúcsra ment a papír. Ma reggel, a sanghaji tőzsde közleményére limittel esett az árfolyam, 20 százalékkal került lejjebb a papír egyetlen nap leforgása alatt – írja a lap.

További részletek a Portfolio.hu cikkében.

Forrás: Portfolio.hu
Kelt: 2020-03-02