Kínában tovább lassult a koronavírus terjedése
Kínában több mint egy hónapja nem jelentettek olyan alacsony esetszámot, mint most kedden, ugyanakkor a járvány lassulásának a világ más régióiban kevés jele mutatkozik – írja a New York Times.

Kínában az elmúlt 24 órában 125 új koronavírusos esetet és 31 halálesetet jelentettek, amely a legalacsonyabb szám azóta, hogy az ország vezetője, Hszi Csin-ping bevezette az első járványügyi intézkedéseket január 20-án – írja a New York Times.

Ugyanakkor a lap emlékeztet, hogy a járvány elcsitulásának kevés jele van már régiókban, így Dél-Koreában, Olaszországban és Iránban is több mint 1000 új esetet regisztráltak egy nap alatt, és az Egyesült Államokban regisztrált fertőzések száma is elérte a 100-at.

További kérdésként merül fel, hogy mennyire lesznek fenntarthatóak Kína a járvány megfékezésére tett erőfeszítései a körülbelül 700 millió ember mozgását korlátozó szigorítások feloldása után. Hupej tartományban, ahol a járvány kitört, már 2410 pácienst kiengedtek a kórházakból – írja a lap.

A lap tudósítása szerint mindeközben Dél-Koreában hétfőre a fertőzöttek száma elérte a 4800-at, vagyis csaknem megduplázódott múlt péntek óta. Iránban 1501 esetet erősítettek meg, ugyanakkor helyi egészségügyi szakértők jelezték, hogy a hivatalos adatok nem megbízhatóak.

Globálisan a koronavírus eddig körülbelül háromezer áldozatot szedett, a regisztrált esetek száma pedig átlépte a 90 ezret, összesen körülbelül 70 országot érintve – írja a New York Times.

Forrás: New York Times
Kelt: 2020-03-03