A koronavírus miatti összefogást sürgetnek a kórházi beszállítók
Az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ) arra kéri a kórházi beszállítókat, hogy lehetőségeik szerint tegyenek eleget a koronavírus terjedése miatt esetlegesen megnövekvő eszközigénynek – írja a szervezet pénteki közleményében.

Az ETOSZ az Index.hu által idézett közleményében egyúttal arra is felhívja a figyelmet: a beszállítók jelentős részének helyzetét nehezíti, hogy a hónapok óta kifizetetlen kórházi tartozások okozta finanszírozási kihívásokkal is meg kell küzdeniük.

Mint írják, az ETOSZ csatlakozik a kormány felhívásához, és egyetért abban, hogy valódi összefogásra van szükség mind az egészségügyi szektorban, mind társadalmi szinten. A szervezet szerint a vírus terjedésének megelőzése, valamint az esetleges hazai vírusfertőzéses betegek hatékony kezelése mindenek felett álló össztársadalmi érdek, amelynek kulcsfontosságú eleme, hogy az egészségügyi intézmények rendelkezzenek a megfelelő eszközökkel.

Mint ismert, a kormány hónapok óta elszámolási vitában áll a kórházi beszállítókkal, melynek lényege, hogy az állam csak a tavaly felhalmozódott rekordösszegű tartozásból csak a tőkekövetelés 80 százalékának megfelelő összeget kíván kifizetni. A legutóbbi hírek szerint február 29-én zárulhatnak le a tárgyalások a kormány várakozásai szerint. A lap úgy tudja: a beszállítók egy része már működési problémákkal küzd a hatalmas kintlévőségek miatt.

Forrás: index.hu
Kelt: 2020-02-28