Orvostechnikai Szövetség: Körülbelül ezer beszállító hitelez a kórházaknak
Az áprilisban induló új elszámolási évet is 25-30 milliárd forint adóssággal kezdhetik meg az egészségügyi intézmények az Orvostechnikai Szövetség becslése szerint – írja a Világgazdaság online kiadása.

A lapnak nyilatkozva Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára úgy fogalmazott: mintegy ezer kórházi beszállító nem kapta meg kifizetetlen számláinak ellenértékét az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) becslései szerint, azaz hozzávetőleg ennyien hitelezték a múlt év végén a magyar egészségügyet. Rásky hozzátette, hogy a kormány a 100 millió forint alatti lejárt követeléssel rendelkező cégek kifizetésére csaknem 19 milliárd forintot különített el, a 100 millió feletti tartozások pedig összességében 49 milliárd forintra rúgnak.

A szövetség nem reprezentatív felmérése szerint a kifizetések elég nagy szórást mutatnak: van, aki csaknem a teljes követelését megkapta, viszont több olyan cégről is tudnak, amely a követelése 50 százalékához sem jutott hozzá – ismertette Rásky László. A fizetési késedelmek okáról egyelőre nincs konkrét információ, de a felmérést március elején meg fogják ismételni – írja a vg.hu.

Az OSZ főtitkára kedvező fejleményként értékelte, hogy a kormány meghallgatta a szövetség jelzéseit, és elkezdte a kisebb kórházi beszállítók kifizetését. Rásky úgy becsülte, hogy a 100 millió feletti tartozások kifizetése legjobb esetben is március első felében kezdődhet meg.

Ahogy korábban megírtuk, Varga Mihály pénzügyminiszter egy interjúban bejelentette: a kormány február 29-ig lezárja a beszállítókkal folytatott tárgyalásokat.

Forrás: vg.hu
Kelt: 2020-02-26