Már két koronavírusos magyarról tud a kormány
Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter rendkívüli sajtótájékoztatón számolt be a koronavírussal kapcsolatos legfrissebb információkról.

A kormány a szerdai ülésén részletesen foglalkozott a koronavírus-helyzettel. A legfontosabb, hogy kicsi az esélye, hogy el tudjuk kerülni, hogy az országot is érintse, de jelenleg nem tudnak koronavírusos megbetegedésről az ország területén, mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerda délelőtti sajtótájékoztatóján.

Bejelentette azt is, hogy két magyar megbetegedésről tudnak, a japánnál lévő szállodahajón dolgozó magyaron kívül koronavírusos lett egy másik magyar is, egy nő, aki osztrák kórházban van – írja a sajtótájékoztatóról tudósító Index.hu. Ha információjuk lesz arról, hogy az ország területén valaki megbetegedett, akkor arról azonnal tájékoztat a kormány, ígérte Gulyás.

A Szent László Kórházban karanténban lévő magyar kamionsofőrről Gulyás nem tudott részletekkel szolgálni. A Tenerifén szállodai karanténban lévő magyarokról a miniszter azt mondta, a hotel mintegy ezer vendégét zárták karanténba, öt magyar van, a legutolsó információk szerint jól vannak.

Kásler Miklós miniszter azt mondta a sajtótájékoztatón, hogy kedden a háziorvosok új tájékoztatót, eljárásrendet kaptak, immár a harmadik variációt, hogy hogyan kell felmérni a betegséget, mikor lehet megállapítani a gyanút, és mit kell tenni velük, kit kell értesíteni, hova kell küldeni őket. Azt is mondta, hogy gyanú esetén, ha fertőzött területről jön valaki, akkor karantént rendelnek el. Ha a gyanú esélye kisebb, a valószínűség csökken, akkor megfigyelés alatt tartják. „Meggyőződésünk, hogy a vírus behurcolásának megelőzésre az egyetlen reális lehetőség az eredményes védekezésre. Ha mégis megjelenik a vírus, akkor ugyanilyen határozottsággal kell a megbetegedett ember elkülönítését végrehajtani. ezek a lehetőségeink” – mondta.

Szerda reggel a Belügyminisztérium közölte: ügyeleti központot hoztak létre a koronavírus elleni védekezés támogatására. A 06-80-277-455 illetve a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogják fogadni a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai. Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: koronavirus@bm.gov.hu. A beérkező elektronikus levelekre a központ a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küld.

A közlemény szerint az ügyeleti központ munkájában a Belügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Honvédelmi Minisztérium, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Nemzeti Népegészségügyi Központ, az Országos Rendőr-főkapitányság, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ felelős munkatársai vesznek részt. A kormány döntésének megfelelően az operatív törzs továbbra is folyamatosan figyelemmel kíséri a koronavírus-fertőzésre vonatkozó, ellenőrzött egészségügyi és járványügyi adatokat.

Forrás: index.hu/MTI
Kelt: 2020-02-26