Magyar fertőzöttje is van a koronavírusnak, Ausztriát és Horvátországot is elérte a járvány
A legutolsó adatok szerint eddig 80 249 megbetegedést regisztráltak világszerte, és 2706 ember halt meg a betegségben. A vírusnak van már magyar fertőzöttje is, a betegség pedig a szomszédos országokban is felütötte a fejét – írja a koronavírussal kapcsolatos legfrissebb híreket összegző cikkében az Index.hu.

Az esetek nagyon nagy többsége (97 százaléka) Kínában történt, 36-an haltak meg a szárazföldi Kínán kívül. Ha a halálozást az összes megbetegedéshez hasonlítjuk, akkor 3,37 százalékos a halálozási ráta (ez nagyjából másfélszerese az eddig becsültnek). Ugyanakkor, ha a lezárult eseteket vizsgáljuk, azt találjuk, hogy 27 768 beteg gyógyult eddig meg, miközben a véget ért megbetegedések 9 százaléka halállal végződött.

A mintegy 50 ezer aktív megbetegedés 81 százaléka viszonylag enyhe tüneteket produkál, viszont 19 százalékuk állapota kritikus. Természetesen vannak olyan, még enyhébb lefolyású megbetegedések is, amelyek nem kerülnek bele a statisztikákba. A halálos áldozatok többsége időskorú, és sokszor egyéb, súlyos betegségben is szenvednek – írja az Index.hu.

A lap azt is kiemeli, hogy a Japán mellett karanténba helyezett Diamond Princess szállodahajó három magyar utasának egyikéről szintén bebizonyosodott, hogy megfertőződött a koronavírussal. Menczer Tamás külügyi államtitkár hétfői tájékoztatása szerint a megfertőződött magyart a hajón elkülönítették, várhatóan 2-3 nap múlva átszállítják egy kórházba, vagy egy megfigyelőközpontba. Nem lázas, nem köhög, tünetmentes, jól van, mondta az államtitkár. Az érintettet többször is tesztelni fogják a megfigyelés alatt.

A lap szintén megemlíti, hogy a múlt hét vége óta Olaszországban rohamosan emelkedett a megbetegedések száma, ezért az észak-olaszországi régiókban több helyütt (legkevesebb 12 városban) karantént vezettek be, a vesztegzár határait a katonaság felügyeli. A legutolsó hírek szerint 229 megbetegedésnél igazolták a koronavírus-fertőzést, és hét beteg hunyt el. Az ország életét teljes mértékben felborította a járvány. Bezárnak a szórakozóhelyek, a sporteseményeket törlik vagy zárt kapuk mögött tartják meg. Kérdéses, hogy mi történik a következő hónapokban, annál is inkább, mert a Giro d Italia kerékpárverseny idén Budapestről indulna (ha egyáltalán megtartják). A Külgazdasági és Külügyminisztérium arra kéri a magyarokat, hogy a járvány által érintett észak olasz régiókba csak akkor utazzanak, ha azt feltétlenül szükségesnek gondolják.

Keddi sajtóértesülések szerint a vírus időközben Horvátországban és Ausztriában is megjelent. Falus Ferenc korábbi oszágos tisztifőorvos a hvg.hu-nak nyilatkozva úgy fogalmazott: „Lehetetlen meggátolni, hogy Magyarországot is elérje a koronavírus, ez bármikor ideérhet, feltéve egyáltalán, hogy még nincs itt”.

Forrás: index.hu/hvg.hu
Kelt: 2020-02-25