Újabb pert veszített a Bayer a Monsanto miatt
Ismét pert vesztett a német gyógyszer- és vegyipari óriás, a Bayer. Az eljárás a hírhedt vegyipari vállalat, a Monsanto miatt indult. A Bayer 2018-ban 60 milliárd dollárért vásárolta fel a gyomirtóiról és génmódosított vetőmagjairól ismert Monsanto vállalatot – írja az Index.hu a BBC-re hivatkozva.

A Bayer komoly kockázatot vállalt ezzel, a Monsantónak ugyanis nemcsak hogy nagyon rossz a híre a világban, de számos per is zajlik ellene, leginkább olyanok, amelyekben emberek azt állítják, a Monsanto Roundup nevű gyomirtója miatt betegedtek meg – írja az Index.hu.

A BBC viszont most egy olyan perről ír, amelyben a Monsanto egy másik terméke miatt járhatnak bíróságra a cég jogászai. A pert egy Bill Bader nevű gazdálkodó indította, aki azt állítja, azért mentek tönkre a Missouri államban, 405 hektáron termesztett barackfái, mert a szél átfújta a dikamba nevű gyomirtót a szomszédok földjéről a földjére. Ezt a gyomirtót a Monsanto, illetve most már a Bayer és német versenytársa, a BASF gyártja és árulja, ezért Bader mindkét céget beperelte. És nyert is, a bíróság egyaránt 265 millió dollár kártérítés megfizetésére kötelezte a cégeket – írja a lap.

A bíróság szombati döntése ellen mindkét cég fellebbezni fog. A Bayer azt közölte, hogy bár együttéreznek a gazdálkodóval, akinek tönkrementek a gyümölcsfái, a cég szerint nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a Monsanto termékei miatt történt volna mindez. Emellett a cég tagadja, hogy rendeltetésszerű használat esetén bármelyik terméke káros mások földjére.

A per azért is nagyon fontos a Bayernek és a BASF-nek, mert az Egyesült Államokban 140 pert indítottak gazdák a cégek ellen a dikambaalapú vegyszereket miatt, így ha a bíróság jogerősen a gazdának ad igazat, akkor hasonló perek és büntetések százaira számíthat a két német vegyipari vállalat.

Forrás: index.hu/BBC
Kelt: 2020-02-18