Egy friss kutatás szerint a gazdagok felé torzít a társadalombiztosítási rendszer
A társadalombiztosítás által fedezett kiadások összege akár egyharmadával is magasabb lehet a legfelső, mint a legalsó jövedelmi tizedben – derült ki egy, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaságtudományi Intézete által készített tanulmányból, amelyről a Qubit.hu tudományos hírportál számolt be.

A Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaságtudományi Intézete rendelkezik egy olyan adatbázissal, amelyben anonimizált adatokon vizsgálhatóak a munkapiaci jellemzők és egészségügyi ellátások igénybevétele közötti összefüggések. A Qubit.hu által idézett kutatás alapjául egy 2003-ban vett véletlenszerű minta szolgál, a mintába bekerült emberek munkapiaci története és egészségügyi ellátások igénybevétele 2011-ig nyomon követhető. Az adatbázis tartalmazza, hogy az adott pácienseknek hány forintba került a járóbeteg ellátása, a kórházi tartózkodásaik, illetve hogy hány forintot költöttek gyógyszerre saját zsebből és tb-támogatásból.

Az adatok elemzéséből kiderült: mind az ország egyes régiói, mind a különböző jövedelmi rétegekre fordított TB-támogatások összege között jelentős eltérések mutatkoznak. Így a legtöbbet költő megyében (Hajdú-Bihar) 76 százalékkal magasabb az átlagos járóbeteg-kiadás, mint a legkevesebbet költő megyében (Győr-Moson-Sopron). A fekvőbeteg- kiadásoknál a két szélsőség Győr-Moson-Sopron és Baranya, köztük 27 százalék a különbség. Baranyában költ a társadalombiztosítás átlagosan legtöbbet egy dolgozó gyógyszereire is, 32 százalékkal többet, mint a legkisebb átlagos gyógyszerköltésű Nógrádban.

Ami a jövedelmi csoportok közötti megoszlást illeti, a különbségek a tanulmány megállapításai szerint akár 34 százalékra is rúghatnak. A lakosságot jövedelem szerinti századra osztva a kutatás azt találta, hogy a magasabb keresetű dolgozók egészségügyi ellátására többet költ a TB, mint az alacsonyabb keresetű dolgozókéra. A 75. jövedelmi századnál 13 százalékkal többet járóbeteg-ellátásra, 17 százalékkal többet fekvőbeteg-ellátásra és 10 százalékkal többet gyógyszerekre, mint a 25. jövedelmi századnál. Egy másik összehasonlításban a 90. jövedelmi századnál 34 százalékkal, 33 százalékkal és 27 százalékkal többet a három kategóriában, mint a 10. jövedelmi század esetében. Ez a szerzők szerint annak fényében is releváns különbség, hogy a szegényebb rétegek halandósági mutatói öt- és nyolcéves időtávon belül is rosszabbak, mint magasabb jövedelmű társaiké, így a jobb egészségi állapot biztosan nem indokolja az alacsonyabb ráfordítást.

Az eredményeket részletesen bemutató, angol nyelvű tanulmány itt, a szerzők magyar nyelvű összefoglalója ezen a címen olvasható.

Forrás: Qubit.hu
Kelt: 2020-02-13