Ezer fölé emelkedett a koronavírus halálos áldozatainak száma
1000 fölé emelkedett a koronavírusban elhalálozottak száma – írja az Index.hu a Bloombergre hivatkozva.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság kedd hajnali bejelentése szerint a halottak száma 1016-ra nőtt, a fertőzöttek száma egy nap leforgása alatt 2478-al emelkedett, összesen 42 638 fertőzöttről tudnak már a hatóságok, és 3996-an gyógyultak meg – írja az Index.hu.

A halottak és a fertőzöttek zöme továbbra is az ország középső részén fekvő Hupej tartományból való, ahonnan elindult a járvány. Hupejben hétfőn a nap végére 103 haláleset és 2097 fertőzés történt. A halottak száma ezzel ott 974-re emelkedett. Egy új becslés szerint a valós mortalitási ráta jóval alacsonyabb a jelenleg ismert esetek alapján számíthatónál. Ha a hivatalos adatokat tekintjük, akkor a betegek 2,38 százaléka hal meg, de valószínűleg több, akár 100 ezer fertőzött is lehet, így valójában csak a fertőzöttek 1 százaléka hal meg.

Angliában újabb 4 beteget regisztráltak, így a hatóságok szigorítottak a karanténozás szabályain. Világszinten több mint 42 ezren fertőződtek meg – írja a lap.

Hongkongban keddre virradóra evakuáltak egy társasházat, több mint száz lakóját helyezték karanténba, miután két lakóról kiderült, hogy koronavírussal fertőzöttek. A két lakót tíz emelet választotta el egymástól, és szakértők arra gyanakszanak, hogy a szellőzőcsatornákon vagy szennyvízhálózaton keresztül fertőzte meg egyik a másikat.

Hongkongban a járványveszély miatt bezártak az idegenforgalmi, kulturális és sportlétesítmények, betiltották a tömegrendezvényeket, és márciusig hosszabbították meg az iskolaszünetet. Február 8-a óta a szárazföldi Kínából érkezőket kötelezően kéthetes karanténba zárják. A rendőrség keres két embert, aki megszegte a vesztegzárra vonatkozó előírásokat. Akár hat hónap börtönt és súlyos pénzbüntetést is kiszabhatnak rájuk.

Közben az amerikai média arról adott hírt, hogy az Egyesült Államokban helyi idő szerint hétfőn egy újabb – immár a tizenharmadik – emberről derült ki, hogy elkapta a koronavírust. Az illető az amerikai állampolgárok első, Vuhanból kimenekített csoportjával tért vissza az Egyesült Államokba, és kéthetes karanténban várakozott a San Diego melletti Miramar tengerészgyalogsági támaszponton. A járvány gócpontjából, a Hupej tartománybeli Vuhanból 540 amerikait menekítettek ki, és helyeztek karanténba ezen támaszponton.

Forrás: index.hu
Kelt: 2020-02-11