Ötszázalékos bevételnövekedésre számít a Richter

Euróban 5 százalékos bevételnövekedésre számít a Richter idén, ha az árfolyamok nem változnak jelentősen – mondta Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója a cég tavalyi eredményét értékelő sajtóbeszélgetésén pénteken Budapesten, ahol kiemelte: rekordévet zártak 2019-ben.

Hozzátette, három fő piacról várnak növekedést: az Egyesült Államokban 20 százalékkal, Nyugat-Európában 10 százalékkal nőhet a forgalom idén, az orosz piacon pedig 3 százalékkal. A többi piacon inkább stagnálásra számítanak.

Orbán Gábor elmondta: az adózott eredmény tavaly megközelítette az 50 milliárd forintot. A gyógyszergyártásban a forgalom 11,7 százalékos növekedéssel meghaladta a 407 milliárd forintot. A kimagasló növekedéshez a kiemelt nőgyógyászati termékek értékesítése – az Esmya és a Bemfola – járult hozzá, elsősorban az amerikai és a nyugat-európai piacokon. Kihívást jelentett az orosz és a kínai piacon a szabályozási környezet szigorodása. Példaként említette a hatósági árcsökkentést Oroszországban, Kínában pedig a támogatási lista felülvizsgálatát a Cavinton készítményre, ami rendeléscsökkenést okozott. Az árfolyamok változása ugyanakkor kedvezően hatott az árbevételre, közel 15 milliárd forint pluszt jelentett tavaly. Orbán Gábor kiemelte: kutatás-fejlesztésre az árbevétel csaknem 10 százalékát költötték tavaly, idén 11,5 százalékát tervezik.

A pénteken közzétett gyorsjelentés szerint a Richter Gedeon Nyrt. 2019-ben 51,697 milliárd forint adózás előtti nyereséget ért el, 17,6 százalékkal magasabbat az előző évinél. A társaság éves árbevétele 507,794 milliárd forint volt, 14 százalékkal haladta meg az előző évit a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült, konszolidált gyorsjelentés szerint.

A Richter részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek, a gyógyszergyári papír a legalacsonyabb ára 4702, a legmagasabb ára 6770 forint volt az elmúlt egy évben, csütörtökön 6640 forinton zárt.

Forrás: MTI
Kelt: 2020-02-07