Az orvosok szerint fájdalmas lenne a hálapénz kivezetése
A béremelés és a szigorúbb szankció is fontos része a probléma megoldásának, azonban óriási hiba leegyszerűsíteni a hálapénz problémáját erre a két tényezőre. A hálapénz kivezetése ennél jóval összetettebb, az egész rendszert érintő fájdalmas procedúra, minthogy ez a két dolog egy csapásra megoldaná a magyar egészségügy 70 éve intézményesült, minden részét átszövő problémáját – vélekedtek a 24.hu-nak nyilatkozó orvosok.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) a közelmúltban tett javaslata szerint a hálapénz kivezetését radikális béremeléssel és a hálapénz elfogadásának és nyújtásának büntethetőségével lehetne megoldani. A 24.hu praktizáló orvosokat kérdezett a javaslat életszerűségéről.

A lapnak nyilatkozva Máté-Horváth Nóra aneszteziológus, a MOK budapesti etikai bizottságának elnöke úgy fogalmazott: a betegek többsége nem is tudja, miért káros az, ha hálapénzt fizet, és nincs igazán tisztában azzal sem, miként torzítja ez az egész ellátás működését. „Torzítja a betegutakat, sokszor felülírja a fontossági sorrendet, mert a sürgős esetek hátrébb sorolódhatnak a hálapénzes esetekkel szemben. Mindeközben sok hálapénzes betegen teljesen felesleges beavatkozásokat és vizsgálatokat végeznek el csak azért, mert úgynevezett fizetős betegek” – mondta az orvos a hírportálnak.

Svéd Tamás, a MOK elnökségi titkára, aneszteziológus azt emelte ki, hogy a paraszolvencia egyenlőtlen eloszlása nagyon erősen akadályozza a fejlődést és a változást, mert egy olyan merev hierarchiát okoz, ami egyebek közt létrehozza a nélkülözhetetlen emberek kasztját az egészségügyben. „Azok tartoznak ide, akik speciális tudás birtokában vannak, kitanultak vagy kitaláltak valamilyen új gyógyítási módszert. A hálapénz eléri azt, hogy ne legyen érdekük ezt a tudást továbbadni” – fogalmazott.

Visszautalva az Emberi Erőforrások Minisztériumának reakciójára, miszerint a hálapénz „etikai kérdés”, amelyet az orvostársadalomnak kell megoldania, a megkérdezett orvosok úgy reagáltak: ez egy idealisztikus elképzelés, amelynek számos korlátja van. Szerintük a politikusoknak kell kidolgozniuk egy működőképesebb modellt, a mostani rendszer felforgatása viszont fájdalmas lenne az orvosoknak, a társadalomnak, de a döntéshozóknak is.

A megoldás kulcsát a finanszírozás teljes átalakításában látják. Sári Tamás nőgyógyász szerint „ha ez rövid távon nem valósul meg, akkor a rendszer nemhogy a legmodernebb és a legjobb, de még a másodvonalbeli gyógyító eljárásokat sem tudja majd biztosítani. Az egészséghez és a gyógyuláshoz való hozzáférésben is szét fog szakadni a társadalom, jelenleg ezen az úton járunk, és ennek az egyik megnyilvánulása a hálapénz is”.

A 24.hu teljes cikke az alábbi címen olvasható.

Forrás: 24.hu
Kelt: 2020-02-05