Mogyoróallergia elleni szert hagytak jóvá az Egyesült Államokban
Az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) engedélyezett egy olyan terápiát, amely 4 és 17 év közötti gyerekek mogyoróallergia tüneteit csökkenti immunterápia segítségével.

Az AR101, avagy Palforzia nevű gyógyszerrel szájon át történő immunterápiás kezelést hajtanak végre: a por alakú, az ételre szórható gyógyszerrel hat hónapon át csekély, de folyamatosan emelt mennyiségű mogyorófehérjét adagolnak az allergiásoknak, a kúrát orvosi felügyelet mellett kell végezni. Ezt követően pedig napi gyógyszeradag szedésére áll át a páciens, hogy el tudja viselni, ha esetleg véletlenül mogyorófélék jutnak a szervezetébe.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a pácienseknek továbbra is távol kell tartaniuk magukat a mogyoróféléktől, nem gyógyítja ki őket a kezelés az allergiából, sőt a lehetséges halálos kimenetelű mogyoróallergiás roham kockázata is fennmarad – írja a hvg.hu a BBC nyomán.

A mogyoróallergia a leginkább elterjedt ételallergia az Egyesült Államokban, és ez az első olyan mogyoróallergia elleni gyógyszer, amelyet az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezett. Az Egyesült Királyságban még nem kapta meg az engedélyt a Palforzia.

Forrás: hvg.hu/BBC
Kelt: 2020-02-03