Elképzelhető, hogy megtalálták a koronavírus ellenszerét
Thaiföldi orvosok két HIV-ellenes, illetve egy influenza ellen kifejlesztett szer keverékével eredményesen kezeltek egy koronavírus-fertőzött beteget. A súlyos tüneteket mutató nőnél már hosszú idő óta pozitív eredményt hozott a vírusteszt. A gyógyszerkoktél azonban látszólag sikeresen kiirtotta belőle a vírust – írja az Index.hu a CNN-re hivatkozva.

A kutatók a sikeres kezelés után még nem tudtak mit mondani arról, hogy a kezelés általánosan is hatásosnak minősíthetik-e, hiszen csak egy betegről volt szó. Egy nappal később azonban bejelentették, hogy egy második beteget is eredményesen kezeltek a lopinavir-ritonavir-oseltamivir kombinációval – írja az Index.hu a CNN híre alapján.

A hétfői bangkoki sajtótájékoztatón a thai egészségügyi minisztérium képviselői elmondták, hogy a bejelentést azért halasztották máig (noha ebben a helyzetben minden perc késlekedés emberéleteket követelhet), mert a második kezelt megerősítő laboreredményekre vártak.

A tájékoztatón elmondták azt is, hogy az első beteg, akin a kezelést alkalmazták, egy 71 éves nő volt, és az összes 19 thaiföldi beteg közül ő mutatta a koronavírus-fertőzés legsúlyosabb tüneteit. Az érintett nő továbbra is a kórházban lábadozik. A thai orvosok felajánlották a nemzetközi tudományos közösség számára a kutatási adataikat. A kezelésben részt vevő egyik orvos, Kriangsak Atipornwanich elmondása szerint „Ha bebizonyosodik, hogy az általunk alkalmazott módszer, illetve dózis minden megbetegedést meggyógyíthat, az az egész emberiség javát szolgálhatja” – írja a lap.

Forrás: index.hu/CNN
Kelt: 2020-02-03