Hamarosan megszületik az e-receptekkel kapcsolatos rendelet
Hamarosan megszületik az a rendeleti szintű jogszabály-módosítás, amely lehetőséget teremt arra, hogy az e-receptet az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térben (eeszt) rögzített képviselő is kiválthassa más személy számára a patikákban – számolt be a Világgazdaság az Emberi Erőforrások Minisztériumára (Emmi) hivatkozva.

Így már nemcsak felírási igazolással, hanem a meghatalmazott vagy törvényes képviselő a saját személyi igazolványának és tajkártyájának együttes bemutatásával is átveheti a vényköteles terméket a patikában – írja a Napi.hu a Világgazdaság cikke nyomán.

Idén januártól az orvosoknak csak akkor kötelező felírási igazolást kiállítaniuk, ha a beteg azt kéri, vagy 14 év alattinak írnak fel gyógyszert. Sokan úgy mentek el az orvostól, hogy nem volt felírási igazolásuk. Ezek a betegek úgy juthatnak a gyógyszereikhez, hogy a gyógyszertárban a megfelelő azonosítást követően az eeszt-ből letöltötték a vények adatait.

Viszont a felírási igazolással érkező betegeknél egy jogszabályi rendelkezés okozott fejtörést a gyógyszerészeknek – mondta Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) szakmai igazgatója a napilapnak. Januártól érvényes az a rendelkezés, hogy ha az eeszt elérhetetlen, akkor nem lehet a gyógyszert csak a felírási igazolás alapján kiadni. Az elmúlt két évben probléma esetén lehetőség volt arra, hogy a gyógyszert kiadják a betegnek, és az adatokat csak később küldjék fel a felhőbe. Ezt a lehetőséget a jogszabályi rendelkezések januártól eltörölték, de a gyógyszertári elszámolórendszerekben a funkció még megmaradt.

Ahogy korábban megírtuk, még január 20-án számolt be Népszava arról, hogy a szaktárca elfelejtett módosítani két jogszabályt, és ezzel nehezen kezelhető helyzeteket teremtett a gyógyszertárakban. Ez várhatóan megoldja az e-receptekkel kapcsolatos korábbi problémákat.

Forrás: napi.hu/Világgazdaság
Kelt: 2020-01-28