A jövő héten folytatódnak az orvosbérekkel kapcsolatos tárgyalások
Szó sincs szakításról, az MSZ EDDSZ-t teljes mértékben partnernek tekinti a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a bértárgyalásokon – mondta Kincses Gyula, a MOK elnöke a Magyar Hangnak.

A jelenleg is zajló bértárgyalásokon a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetével (MSZ EDDSZ) egyeztetett javaslatot kívánunk tenni. Erre van nyitottság a szakszervezet részéről is, hiszen Cser Ágnes elnök asszony az Emberi Erőforrások Minisztériumával (Emmi) február 3-án folytatandó tárgyalásokat megelőzően találkozóra hívott bennünket – fogalmazott a Magyar Hang megkeresésére a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke. Kincses Gyulát annak kapcsán kérdezték, hogy a MOK szombaton közleményben jelentette be, feléleszti a Magyar Orvosok Szakszervezetét (MOSZ), mivel úgy ítélik meg, „az MSZ EDDSZ nem tudja kellő hatékonysággal és elhivatottsággal képviselni a magyar orvosok érdekeit”.

A kamara elnöke felvetésükre, hogy taktikailag szerencsés-e a bértárgyalások idején szakítani a reprezentatívnak tartott, azaz a kormány által tárgyalófélnek elfogadott egészségügyi szakszervezettel, azt mondta: az MSZ EDDSZ-t teljes mértékben partnernek tekintik, különös tekintettel arra, hogy Cser Ágnes is ekként viszonyul hozzájuk. – Szó sincs szakításról – fogalmazott, hangsúlyozva: ennek éppen az ellenkezőjéről van szó, hiszen február 3-án az MSZ EDDSZ-szel együttműködésben folytatják az Emmi-vel a sztrájktárgyalást. – Az orvosok szakszervezetének felélesztéséről azért beszélünk, mert úgy látjuk, komoly igény mutatkozik egy ilyen speciális érdekképviseletre – hangsúlyozta Kincses Gyula.

Forrás: Magyar Hang
Kelt: 2020-01-27