Megkétszereződött a lakossági gyógyszerhulladék mennyisége
Megkétszereződött a háztartásokban keletkező gyógyszerhulladék mennyisége, az elmúlt tíz évben több mint 2500 tonnát gyűjtött be a lakossági szelektív gyógyszerhulladék begyűjtését végző nonprofit cég – írja a Magyar Nemzet online kiadása.

– Ennek az az oka, hogy egyre több ember figyel oda a környezetére, egyre többen értesülnek a gyógyszerhulladék-gyűjtő rendszer működéséről – idézte a Magyar Nemzet cikke Marjai Tamást, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai elnökét, aki szerint mégis van némi bizonytalanság abban, hogy mit, hogyan és hova vihetünk, pedig ha rosszul csináljuk, az nagyon veszélyes lehet. A szakember emlékeztetett, hogy a jogszabályi rendelkezések értelmében az összes lejárt, nem szükséges vagy már nem felhasználható készítmény gyógyszerhulladéknak számít, amit szelektíven kell gyűjteni.

Ám nem mindent lehet a gyógyszertárakban leadni. A jogszabály kétféle gyógyszerhulladékot különböztet meg: az egyik típusba az egyszerűbb készítmények tartoznak, mint a tabletták, kapszulák, szirupok, kenőcsök és hasonló készítmények, a másik csoportba pedig azok, amelyek használata során fennáll a sérülés veszélye: az injekciós tűk és fecskendők, valamint az infúziós szerelékek.

– Ezeket szintén szelektíven kell gyűjteni, és az erre szolgáló gyűjtőhelyen kell leadni, erről érdemes a legközelebbi kórháznál vagy szakrendelőnél érdeklődni – tájékoztatott Marjai Tamás, kiemelve, hogy országszerte összesen 4166 gyűjtőponton, csaknem 2300 patikában és számos más gyógyszerárusító helyen, például benzinkutaknál megtalálhatók a gyűjtésre szolgáló zöld konténerek.

Forrás: Magyar Nemzet
Kelt: 2020-01-27