Friss kutatás: Gyakoriak az elhibázott magisztrális receptek
A Magyar Gyógyszerésztörténeti Társaság honlapján megjelent egy új tanulmány, amelynek szerzői szerint rendkívül magas a technológiailag vagy hatástanilag hibás vények aránya – írja a PharmaOnline.hu.

A Magyar Gyógyszerésztörténeti Társaság honlapján megjelent egy új tanulmány a Szabványos Vényminták (Formulae Normales) jelenleg hatályos, VII. kiadásában nem szereplő, a magyar gyógyszertárakban a gyógyszerészek által helyben elkészített magisztrális orvosi vények jellemzőiről gyógyszertechnológiai és hatástani-gyógyszerbiztonságossági szempontból. A szerzők szerint rendkívül magas a technológiailag vagy hatástanilag hibás vények aránya – idézte a tanulmányt a PharmaOnline.hu.

Dobson Szabolcs és munkatársai 112 darab, az ország különböző településein működő gyógyszertárakból származó vény jellemzőit vizsgálták meg a 2019. január 14. és 2019. augusztus 31-e közötti időszakból. Véleményük szerint a recepteken szereplő gyógyszerek 37,5%-a (42 darab) gyógyszertechnológiai és/vagy hatástani szempontból problémás volt. Így helyteleníthető gyakorlat a bórsav és az alumínium-acetát-tartarát széleskörű, értelmetlen alkalmazása, a szteroidhígítások jelentős része, a Tonogen (adrenalin) oldat végbélkúpokban történő alkalmazása, az efedrin hatóanyag kenőcsökben való rendelése. Azonban a fennmaradó 62,5% (70 darab) vény jelentős többségének hatásossága sem támasztható alá kellőképpen klinikai adatok hiányában.

Tekintettel arra, hogy a vények 89,3%-a külsőleges (helyi) alkalmazású volt és a szisztémás hatású összetételek között is csak 2 darab tartalmazott erős hatású szert, a Formulae Normales-en kívüli magisztrális vények túlnyomó többsége feltehetően nem képvisel jelentős gyógyszer-biztonságossági kockázatot – idézte a lap a tanulmány megállapításait. A 112 vény közül 55 esetben (49%), tehát lényegében minden másodikban használtak fel az orvosok törzskönyvezett gyári készítményeket, amely felveti a téma pénzügyi jelentőségét is.

A tanulmány felhívja a figyelmet arra, hogy ezzel a területtel célszerű lenne foglalkoznia az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezéstudományi Intézetnek (OGYÉI-nek) és a jogszabályalkotóknak, mert a fenti problémák arra utalnak, hogy rendszeresen helytelen összetételű gyógyszerek sokaságát rendelik elkészítésre az orvosok a hazai gyógyszertárakban, amelyek hasznossága adott formájukban legalább is erősen megkérdőjelezhető.

A teljes tanulmány az alábbi címen olvasható.

Forrás: PharmaOnline
Kelt: 2020-01-24