Cikkben reagált az ÁSZ-elnök a kórházak aggályaira
Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke egy általa írt cikkben reagált egészségügyi vezetők, többek között Ficzere Andrea, a Kórházszövetség elnökének a gazdálkodási szabályok betarthatatlanságára vonatkozó megjegyzéseire.

Domokos szerint „a jól irányított államhoz mindenekelőtt felkészült és az integritásközpontú – vagyis a törvényi előírásoknak megfelelő, korrupciómentes átlátható – működésre törekvő kórházi vezetőkre van szükség. A rend ugyanis értéket teremt” – írja az ÁSZ elnöke a novekedes.hu portálon megjelent írásában.

Domokos hozzáteszi: a törvényi előírásoknak való megfelelés a gazdálkodásban éppen olyan lényeges, mint az orvos-szakmai protokollok betartása a gyógyításban. A gazdálkodási terület pedig minden szervezet működésénél „létfontosságú szervként” funkcionál, és ha a szervezet egyik létfontosságú szerve beteg, akkor nem „egészséges” az egész szervezet sem.

Az ÁSZ elnök úgy fogalmazott: ameddig az egyes kórházak szintjén nincs rend, vagyis hiányoznak a jogszabályoknak megfelelően kialakított és működtetett gazdálkodási és irányítási szabályrendszerek, addig gyakorlatilag kizárt, hogy a pénzügyi folyamatok átláthatók legyenek. Ráadásul a szabálytalan, átláthatatlan és elszámoltathatatlan pénzügyi és vagyongazdálkodás hatással van a szakmai feladatellátásra, a betegellátás minőségére, hatékonyságára is. Ezt azt jelenti, hogy a lakosság bizalmát a rend erősíti.

Domokos László írása teljes terjedelmében itt olvasható, míg Ficzere Andrea szintén a novekedes.hu-nak tett korábbi nyilatkozata ezen a címen érhető el.

Forrás: novekedes.hu
Kelt: 2020-01-16