Hiányos az idős betegek gyógyszerszedésének felülvizsgálata Angliában
Habár a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) előírásai szerint minden idős és törékeny állapotban lévő beteg gyógyszeres terápiáit évente felül kellene vizsgálni, ez az elmúlt évben egy friss felmérés szerint az érintett betegek mindössze 59%-nál történt meg – írja a The Guardian.

Az NHS adatainak összesítése alapján készített friss felmérés kimutatta, hogy közel 75 ezer súlyosan beteg, legyengült idős embernek nem vizsgálták a gyógyszerszedési szokásait, ami által jelentősen nő a nem kívánt gyógyszerinterakciók és a hospitalizáció kockázata.

A Guardian cikke szerint az idős emberek kórházi beutalásának legalább 10 százaléka a hibás gyógyszerszedésnek tulajdonítható. Ennek ellenére a friss elemzés szerint az érintett csoport mindössze 59 százalékánál, mintegy 108 ezer betegnél végezték el az NHS által 2017 óta kötelezően ajánlott gyógyszer-felülvizsgálatot. A felmérés szerint 350 háziorvosi praxis egyáltalán nem végzett ilyen vizsgálatot 2018-2019-ben.

Az elemzést közlő Pharmaceutical Journal folyóirat szerkesztője, Nigel Praities a lapnak úgy fogalmazott: „A gyógyszer-felülvizsgálatok a törékeny betegek gyógyításának létfontosságú elemei. Több tízezer súlyosan legyengült idős ember létfontosságú gyógyszereit nem vizsgálják felül a háziorvosaik, annak ellenére, hogy számos tanulmány kimutatja, hogy ezek a páciensek az NHS költéseinek jelentős részét teszik ki, és esetükben még egy rövid kórházi tartózkodás is növelheti az elhalálozás kockázatát.”

Forrás: The Guardian
Kelt: 2020-01-16