Index: A kevésbé tőkeerős magyar beszállítók bukhatnak bele a kórházi reformokba

Orbán Viktor január 9-én sajtótájékoztatót tartott, ahol határozottan fellépett a kórházak eladósodása és fedezet nélküli kötelezettségvállalásai ellen. Mint mondta, a sok adósság elsősorban a magas profittal dolgozó multik miatt alakult ki. Igen ám, de ha az egészségügyi beszállítók kifizetése továbbra is csúszik, abba éppen a kevésbé tőkeerős magyar egészségügyi vállalkozások buknak bele – írja az Index.hu a lapnak nyilatkozó beszállítók helyzetértékelése nyomán.

Ahogy erről korábban beszámoltunk, a miniszterelnök január 9-i sajtótájékoztatóján azt tanácsolta az egészségügyi ágazatot irányító miniszternek, hogy nyúljanak bátran a kórházi beszállítók „extraprofitjához”. Mint mondta, a tapasztalatok szerint a beszállítók egy része nagy multi, azaz „nagy halak a vízben”, akik extraprofitot érnek el.

A probléma az, hogy a célkeresztbe állított multinacionális szállítók életében Magyarország 2-4 százalékos súllyal esik a latba, az ilyen cégek megtehetik, hogy akár hosszú hónapokig előfinanszírozzák a be nem érkező, de kerekítési hibaként is felfogható magyarországi árbevételt, ám a magyar vállalkozások közben elhullanak – írja friss cikkében az Index.hu.

Nagy Antal, a steril eszközök tervezésével és gyártásával foglalkozó hazai vállalat, a debreceni Dispomedicor Zrt. cs.a. elnök-vezérigazgatója elmondta az Indexnek, hogy cége például 120 millió forintos kintlevőséggel zárta a tavalyi évet, ezeket az eszközöket a kórházak amúgy már elhasználták, mert beérkeztek azóta az új megrendelések is. Ebből az összegből körülbelül ötvenmillió forintnak kellene a napokban beérkeznie ahhoz, hogy a debreceni társaság a termelését fenn tudja tartani.

A lap szerint a szakma azt is sérelmezi, hogy az egész rendelet azt sugallja, hogy a 2019. évi elszámolás tekintetében túlárazások, eltúlzott vagy fiktív számlázások történtek. Ez a kérdés szerintük ugyanis sokkal inkább az ügyészség vagy az adóhivatal kompetenciája lenne. Ráadásul a cégek érvelése szerint a magyar piacon tapasztalható fennakadások elsősorban a csak hazai piacra termelő cégeknek okoznak gondot, a távol-keleti bázisú globális gyártók könnyebben kigazdálkodják az időszakos anomáliákat.

Az Index.hu cikke megjegyzi, hogy az elmúlt tíz évben számos, magyarországi orvosi eszközöket gyártó céget számoltak fel, amelyek korábban nagy munkaadónak és jelentős beszállítónak számítottak. Így bezárt a Szalag és Zsinórgyár Zrt., a Medicor Műtőtechnika Kft., az Amido-Med Kötszergyártó Kft., a Bócsi és Társa Kft., a Mediprodukt-Trade Kft. és a Mátraplaszt Orvosi Eszközöket Gyártó Kft. is.

A teljes írás az alábbi címen olvasható.

Forrás: index.hu
Kelt: 2020-01-13