Új bértáblát javasol a Magyar Orvosi Kamara

A kormányzati ígéretnek megfelelően 2020 januárjától a költségvetés mozgásterének erejéig kéri a bértábla megvalósítását a Magyar Orvosi Kamara (MOK), amely javaslatához részletes bértáblát is csatolt.

A MOK nem bértárgyalást kezdeményez, hanem a finanszírozási rendszer és a finanszírozási kondíciók olyan kialakításáról szóló tárgyalást, amely biztosítja az ellátórendszernek a betegbiztonságot garantáló működését és az általunk javasolt bértábla szektorsemleges kifizethetőségét – áll abban az anyagban, amelyben a közfinanszírozott ellátásban dolgozó orvosok javadalmazására tesznek bértábla-javaslatot, s amely hétfőn, késő este került fel a MOK honlapjára – írja a Weborvos.hu.

A MOK által javasolt új bértábla a kezdő rezidenseknek 687 837 Ft-os bruttó, az 1 éve praktizáló szakorvosoknak 1 154 920 Ft, a 37 éve praktizáló, nyugdíj előtt álló szakorvosoknak pedig 2 025 512 Ft bruttó fizetést javasol.

A Magyar Orvosi Kamara a kormányzati ígéretnek megfelelően 2020 januárjától a költségvetés mozgásterének erejéig kéri a bértábla megvalósítását. A fennmaradó részt 2021-től egy lépésben, a hálapénz tiltásával egyidőben szükséges megvalósítani. Az ütemezésben tehát elismerik a tárgyévi gazdasági - költségvetési korlátokat, ugyanakkor a megállapodás nem halogatható – írták.

A MOK szerint a javaslat figyelembe veszi Magyarország nemzetgazdasági teljesítőképességének határait, ugyanakkor számol az Európai Uniós környezet realitásával is.

A Magyar Orvosi Kamara részletes javaslata az alábbi címen olvasható.

Forrás: weborvos.hu/MOK
Kelt: 2020-01-13