Orbán Viktor: Véget kell vetni a kórházak eladósodásának
Véget kell vetni a kórházak adósságfelhalmozásának – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök évindító sajtótájékoztatóján csütörtökön Budapesten. A kormányfő hangsúlyozta: az Állami Számvevőszék súlyos jelentést fogadott el a kérdésről, az adósságfelhalmozás nem bocsánatos bűn, hanem komoly ügy, ez fedezet nélküli kötelezettségvállalás – idézte a kormányfő évindító sajtótájékoztatóját a Weborvos.hu.

Ezt a gyakorlatot fel kell számolni, egyetlen kórház sem halmozhat fel adósságot - hangoztatta, hozzátéve: ezért arra kérték az illetékes minisztert, hogy a kórházak gazdálkodásának ellenőrzéséhez és irányításához szükséges eszközökre tegyen javaslatot. Minden eszközt megadnak a kórházi adósságok felszámolására – közölte.

Orbán Viktor kitért arra: átcsoportosítják a fejlesztési forrásokat, és az első helyre teszik a kórházi várók, kórtermek és az azokhoz kapcsolódó szociális helyiségek felújítását – írta az MTI. Minden három évnél régebben felújított kórházban minden ilyen teret fel kell újítani – tette hozzá az Infostart.

A kórházadósságok kapcsán a miniszterelnök tett egy figyelemre méltó megjegyzést - értékelte az elhangzottakat a privatbankar.hu, - mely szerint azt tanácsolta az ágazatot irányító miniszternek, hogy nyúljanak bátran a kórházi beszállítók „extraprofitjához”. Mint mondta, a tapasztalatok szerint a beszállítók egy része nagy multi, azaz „nagy halak a vízben”, akik extraprofitot érnek el. A miniszterelnök szavaiból arra lehet következtetni, hogy a kormány nem csak az intézményhálózaton belül próbálja megfogni az adósság keletkezését, hanem a beszállítói oldaltól is hozzájárulást vár. Ennek mikéntjéről nem beszélt a kormányfő, de a korábbi esetek alapján nem kizárt, hogy különadó formájában kényszerítik erre rá a cégeket.

Az ATV arról kérdezte a kormányfőt, hogy készek-e módosítani a korábbi, Tarlós Istvánnal kötött megállapodásukon, hogy a fővárosi önkormányzat ne úgy érezze, hogy kivéreztetik őket. A miniszterelnök szerint nem azért nem adtak több pénzt korábban Budapestnek, mert nem akartak volna, hanem mert annyi volt. A sportszerűség megköveteli, hogy az új polgármesternek is mindent megadjanak, de ha neki valami nem kell, arról nem tehetnek. „Szívesen építenénk egy szuperkórházat, (már milliárdokat költöttünk tervezésre és a hely kijelölésére - mondta), de úgy tűnik, nem kell” – idézte a miniszterelnököt a hvg.hu beszámolója.

Orbán Viktor szintén bejelentette, hogy a korábbi bejelentésekkel ellentétben már február elsejétől ingyenesek lesznek a meddőségkezelésben használt gyógyszerek. A kormányfő közölte: jelenleg ezeket a készítményeket 90 százalékban téríti az állam, és miután volt egy zavar, a kormány úgy döntött, hogy a korábban bejelentett július elsejei határidő helyett február elsejétől lesznek ingyenesek ezek a gyógyszerek.

Hozzátette: a meddőségcentrumoknál nem államosítás történt, hanem egy kivétellel megvásárolta a cégeket az állam. Ezt egyrészt bioetikai kérdésből tették, hogy a teljes folyamat alatt látható legyen, mi történik a megtermékenyített petesejtekkel, másrészt szeretnék ingyenessé tenni a szolgáltatást. Orbán Viktor hangsúlyozta: a jövőben nem piaci alapon történik a meddőség kezelése Magyarországon. Erre Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kidolgozott egy rendszert, hogy a megvásárolt cégek tudására és eszközeire építve milyen centrumok jönnek majd létre az országban, és hol.

Forrás: Weborvos.hu/MTI
Kelt: 2020-01-10