Fontos kormányhatározat jelent meg a kórházak finanszírozásáról
Az „A Kormány 1798/2019. (XII. 23.) Korm. határozata egyes egészségügyi kérdésekről” című dokumentum az ünnepek alatt, december 25-én jelent meg a Magyar Közlönyben, azonban tartalma arra utal, hogy komoly egészségügyi átalakításokra készül a kormány a közeljövőben. A tízpontos határozat nyolc pontja egészségügyi átalakításokról, kettő pedig a kórházi adósság rendezéséről szól – írja az Index.hu.

A kormányhatározat egyelőre csak feladatokat és határidőket fogalmaz meg a 2020-as évre az egészségügy finanszírozásának és rendszerének átalakítására, vagy legalábbis az ehhez szükséges munka megkezdésére. A fő cél a finanszírozási rendszer és az ellátási struktúra olyan átalakítása, "amely fenntartható működést eredményez, és megakadályozza az adósságok újratermelődését". Nyolc pont szól az egészségügyi átalakításokról, két pont pedig a súlyos kórházi adósság rendezéséről – írja az Index.hu.

A lapnak nyilatkozó Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász szerint a kormány régóta halogatott lépéseket foglalt a határozatba, amelyek mindegyike hasznos lehet, feltéve, hogy a mögöttes szakmai koncepciókat is elfogadják. Sinkó Eszter szerint persze kérdéses, hogy 2020 nyarán nem fogja-e a kormány ezeket a lépéseket politikai szempontból kockázatosnak tekinteni, és nem napolja-e el újra az egészségügy nézőpontjából létfontosságú döntéseket. A szakértő szintén hozzátette, hogy a kórházak működési formájának átalakítása nem szerepel a kormányhatározatban, holott az egyik első intézkedésnek ennek kellene lennie, az intézmények ugyanis megfulladnak a mai szabályozási környezetben.

A kormányhatározatot korábban kiszúró Portfolio.hu cikke szerint a határozat célja a valós költségekre épülő finanszírozási rendszer kialakítása. Ennek részeként az emberi erőforrások minisztere június 30-ig kapott időt, hogy létrejöjjön egy ellátási eseményeken alapuló, valós szükségletekhez igazodó módszertan, hozzá a megfelelő teljesítményvolumen-keretek, „figyelembe véve a vezetői ösztönző szempontokat”. Szintén június 30-ig kell elkészülni a járó- és fekvőbeteg-szakellátásban minőségi indikátorok bevezetésére vonatkozó javaslatokkal, valamint eredményalapú finanszírozási technikák, és az ellátási szinteken átívelő, integrált és betegközpontú, kötegelt típusú finanszírozási formák kidolgozásával.

A kormány az intézkedéssorozat keretében felülvizsgálja a krónikus ellátás rendszerét is, és az EMMI-nek javaslatot kell tennie június 30-ig a rendszer szükségletalapú átalakítására.

2020. március 31-ig az állami fenntartásban működő egészségügyi szolgáltatók gazdálkodásának javítását elősegítő célzott intézményi adósságmenedzsment programot kell kidolgozni a határozat szerint. Szintén március 31-ig kell megtalálni a szolgáltatók felügyeletét és irányítását megalapozó kontrolling és monitoring rendszer teljes körű kialakításához szükséges erőforrásokat.

A határozat szintén kimondja, hogy a kormány 79,451 milliárd forint pluszforrást biztosít a kórházaknak, ebből 36,6 milliárdot struktúraváltásra, 42,8-at pedig adósságrendezésre.

A Magyar Közlöny az itt tárgyalt határozatot tartalmazó száma az alábbi címről letölthető.

Forrás: index.hu/portfolio.hu
Kelt: 2020-01-02