Kétszeresére emelik az érsebészeti osztályok támogatását
Az eddigi súlyos alulfinanszírozottság beismeréseként januártól duplájára emelik az érsebészetet adó osztályok havi állami támogatását – írja az Index.hu a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) közleménye alapján.

A megyei és fővárosi kórházak érsebészetei (II. progresszivitási szint) az eddigi 8 millió forint helyett havi 14 millió forintos fix összegű állami támogatást kapnak. A regionális vagy országos szinten ellátást nyújtó intézetek és egyetemi klinikák érsebészetei (III. progresszivitási szint) fix támogatási összege havi 10 millió forintról 20 millió forintra emelkedik – írja az Index.hu a NEAK közleménye nyomán.

Az egészségbiztosító (NEAK) korábbi közleménye szerint a megemelt összeget az érsebészeti osztályok „személyi és tárgyi feltételeinek” javítására kell fordítani. Ez nagyrészt az ügyeleti díjak kifizetését jelenti, legalábbis ez olvasható ki abból, hogy „a finanszírozás emelése a szakmában dolgozók leterheltségét, folyamatos rendelkezésére állását és a nem tervezhető ellátásokban való helytállását kompenzálja”. A hatóságok ellenőrizni fogják, hogy ezt a pénzt valóban erre a célra költik-e el a kórházak.

Forrás: index.hu
Kelt: 2020-01-02